Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί οι άνθρωποι λατινικής καταγωγής γερνούν πιο αργά

23/08/2016

Ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα νέο είδος βιολογικού ρολογιού προκειμένου να διαπιστώσουν γιατί οι άνθρωποι λατινικής καταγωγής γερνούν πιο αργά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εθνοτική ομάδα στις ΗΠΑ.

Τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κατανόηση των επιγενετικών-εξωτερικών παραγόντων που επηρεάζουν το DNA μας και καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο γερνά ο κάθε άνθρωπος. Επιπλέον, θα μπορούσαν να λύσουν το παλαιό μυστήριο του γιατί τα άτομα λατινικής καταγωγής απολαμβάνουν τέτοια μακροζωία, παρόλο που φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς σε συγκεκριμένες ασθένειες, όπως ο διαβήτης. 

Πρόκειται για το λεγόμενο «ισπανικό παράδοξο», το οποίο η νέα έρευνα επιχειρεί να εξηγήσει σε μοριακό επίπεδο.

Πρόσφατα στοιχεία από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών δείχνουν ότι τα άτομα λατινικής καταγωγής που διαμένουν στις ΗΠΑ, ζουν κατά μέσο όρο τρία χρόνια περισσότερα από τους Καυκάσιους, δηλαδή έχουν προσδόκιμο ζωής 82 χρόνια, ενώ οι Καυκάσιοι 79.

Μία άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Λατίνοι εμφανίζουν 30% μειωμένο κίνδυνο θανάτου οποιασδήποτε αιτιολογίας και σε οποιαδήποτε ηλικία, σε σύγκριση με άλλες εθνοτικές ομάδες, αν και παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά φλεγμονών και χρόνιων νόσων, όπως η παχυσαρκία.

Επιχειρώντας να διερευνήσουν αυτή την ανωμαλία, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γενετιστή και βιοστατιστικολόγο Steve Horvath του πανεπιστημίου UCLA, εξέτασαν δείγματα DNA από περισσότερους από 5000 ανθρώπους εφτά διαφορετικών ενθοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Λατίνων, των Καυκάσιων, των Αφρικανών, των Αφρο-Αμερικανών, των ανθρώπων με καταγωγή από την Ανατολική Ασία και έναν αυτόχθονο λαό της πεδινής Βολιβίας, με το όνομα Tsimane, που συγγενεύει γενετικά με τους Λατίνους.

Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα πρόβλεψης της επιγενετικής ηλκίας (που μελετά πώς η φυσική διεργασία που ονομάζεται μεθυλίωση του DNA μεταβάλλεται καθώς μεγαλώνουμε) οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι οργανισμοί των Λατίνων είναι βιολογικά «νεότεροι» από τους αντίστοιχους των μη Λατινογενών συνομιλήκων τους.

Παράλληλα, επιβεβαίωσαν ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν σχετίζεται με εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη υγεία και την μακροβιότητα, όπως η διατροφή, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το μορφωτικό επίπεδο. 

Και ενώ οι Λατίνοι φαίνεται να έχουν ένα βιολογικό πλεονέκτημα έναντι άλλων εθνοτήτων, ακόμη και αυτοί φάνηκε να ξεπερνιούνται από τη φυλή των Tsimane, οι οποίοι γερνούν ακόμη πιο αργά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, ο οργανισμός ενός ενήλικα Λατίνου είναι κατά μέσο όρο δύο χρόνια πιο νέος από τον αντίστοιχο ενός Καυκάσιου, ενώ ο οργανισμός ενός Tsimane είναι κατά μέσο όρο δύο επιπλέον χρόνια από τον αντίστοιχο ενός Λατίνου. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τόσο οι Λατίνοι όσο και οι Tsimane μπορούν να ευχαριστούν για αυτό τους κοινούς γενετικούς τους προγόνους.

Η έρευνα θεωρείται σημαντική, καθώς επιβεβαιώνει ότι το λεγόμενο «ισπανικό παράδοξο» οφείλεται στο DNA των Λατινογενών πληθυσμών και όχι σε άλλους παράγοντες. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι αυτού του είδους οι ανακαλύψεις θα βοηθήσουν μελλοντικά στην εξεύρεση μεθόδων για την επιβράδυνση της γήρανσης σε όλους τους ανθρώπους. 

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Genome Biology. 

 

Send to Facebook Tweet This Share