Πόσα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να καταναλώνουν τα παιδιά;

24/08/2016

Λιγότερα από έξι κουταλάκια του γλυκού πρόσθετων σακχάρων την ημέρα, είναι ασφαλές να καταναλώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες, που δημοσιεύει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Ο όρος «πρόσθετα σάκχαρα» αναφέρεται στη ζάχαρη, τη φρουκτόζη και το μέλι, καθώς και άλλες γλυκαντικές ουσίες που εμπεριέχονται στα κατεργασμένα και προπαρασκευασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά και καταναλώνονται μεμονωμένα ή προστίθενται στο φαγητό κατά την κατανάλωσή του.

Ο περιορισμός της ημερήσιας κατανάλωσης ζάχαρης από τα παιδιά στα έξι κουταλάκια του γλυκού είναι ένας εφικτός στόχος, όπως ανέφερε η δρ Μίριαμ Βος, συγγραφέας της νέας κατευθυντήριας οδηγίας και επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory της Ατλάντα.

Οι νέες οδηγίες αναφέρουν, επίσης, ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν καθόλου τρόφιμα ή ποτά με πρόσθετα σάκχαρα, ενώ  τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας 2 έως 18 ετών δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 235 ml σακχαρωδών ροφημάτων την εβδομάδα.

Όπως διαπιστώθηκε, από τη γνωμοδοτική επιτροπή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας η αυξημένη κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων από τα παιδιά μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση υπέρτασης, παχυσαρκίας και διαβήτη, παθήσεις που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Η κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων από τον παιδικό πληθυσμό παραμένει υψηλή, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου υπολογίζεται ότι το κάθε παιδί καταναλώνει τριπλάσια ποσότητα πρόσθετων σακχάρων από την συνιστώμενη. 

Από τον Ιούλιο του 2018 στις ΗΠΑ 2018 όλα τα είδη διατροφής θα πρέπει να αναγράφουν την ποσότητα των πρόσθετων σακχάρων που περιέχουν στην ετικέτα με τα διατροφικά χαρακτηριστικά τους.

 

 

Send to Facebook Tweet This Share