Έρευνα: η έλλειψη φίλων βλάπτει την υγεία όσο και το κάπνισμα

26/08/2016

Η έλλειψη φίλων μπορεί να είναι εξίσου ανθυγιεινή με το κάπνισμα υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. η μοναξιά συνδέεται με τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που προάγει την πήξη του αίματος και έχει σχετιστεί με εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, όπως ανακάλυψαν οι Αμερικανοί επιστήμονες.

Η κοινωνική απομόνωση είναι γνωστό ότι ενεργοποιεί τα επίπεδα άγχους που με τη σειρά τους αυξάνουν τα επίπεδα του ινωδογόνου, μιας διαλυτής πρωτεΐνης που υπάρχει στο πλάσμα του αίματος. Το πολύ ιωδογόνο μπορεί να κάνει κακό στην υγεία καθώς αυξάνει η αρτηριακή πίεση του αίματος και προκαλείται συσσώρευση λιπωδών επανοθέσεων στις αρτηρίες. 

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι οποία δημοσιεύεται στο στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the Royal Society B, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα του ινωδογόνου με τον αριθμό των φίλων και συγγενών που απάρτιζαν τον κοινωνικό κύκλο του ατόμου. Όπως διαπίστωσαν, όσο στένευε ο κύκλος, τόσο αυξάνονταν τα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης.

Τα άτομα με μόλις πέντε μέλη στο κοινωνικό τους κύκλο είχαν 20% υψηλότερα επίπεδα ινωδογόνου από αυτούς που είχαν 25, ενώ η ύπαρξη 10-12 λιγότερων φίλων φάνηκε να έχει την ίδια βλαβερή επίπτωση στην υγεία με το κάπνισμα! 

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο κοινωνικός κύκλος του ατόμου μπορεί να δώσει πληροφορίες για την καρδιακή του υγεία, εφόσον η κοινωνικότητα έχει στενή σχέση με το ινωδογόνο. 

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι πρόσφατα και μια άλλη μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Υόρκης συσχέτισε την μοναξιά με την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, την υπέρταση και τελικά τον πρόωρο θάνατο. 

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι τα μοναχικά άτομα έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή νόσο. Οι επιστήμονες είχαν αποδώσει το εύρημα στην απουσία των ανθρώπων που θα μπορούσαν να παρατηρήσουν ότι το άτομο είναι άρρωστο ή να το ενθαρρύνουν να προσέξει περισσότερο την υγεία του.

Η αμερικανική μελέτη όμως έρχεται να αναδείξει έναν πιθανό βιολογικό μηχανισμό μέσω του οποίου η μοναξιά επιδρά αρνητικά στην υγεία του ανθρώπου. 

 

Send to Facebook Tweet This Share