Εμβόλιο για τον HPV: μείωση των μολύνσεων κατά 90% τα τελευταία 10 χρόνια

02/09/2016

Κατά 90% έχει μειωθεί το ποσοστό μολύνσεων από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) τα τελευταία 10 χρόνια στις χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση, που εξέτασε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του HPV.

Με πάνω από 187 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου να έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα σε 130 χώρες σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός των μολύνσεων από τον HPV έχει παρουσιάσει μείωση μέχρι και 90% σε ορισμένες περιοχές, ενώ παράλληλα αναφέρονται μειώσεις που αφορούν και άλλες ανωμαλίες του τραχήλου της μήτρας. 

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι ένα πολύ κοινός ιός, που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ένας στους δύο ανθρώπους (άντρας ή γυναίκα) θα προσβληθεί από τον ιό κάποια στιγμή στη ζωή του, σύμφωνα με τον δρ Ian Frazer, ειδικό στην ανοσολογία και έναν από τους συγγραφείς της σχετικής έρευνας, ενώ προσθέτει ότι οι πιθανότητες να εξελιχτεί ο ιός σε καρκίνο είναι 1 στις 100.

Εντούτοις, πάνω από το 70% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου προκαλούνται από τον HPV, ενώ ο συγκεκριμένος ιός αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του αιδοίου, του πέους, του πρωκτού και του λαιμού. 

Στο πλαίσιο της ανασκόπησης για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αναλύθηκαν 58 σχετικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε 9 διαφορετικές χώρες. Όπως διαπιστώθηκε, σε χώρες όπως η Αυστραλία, όπου το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν στο πλαίσιο ειδικών προγραμμάτων εμβολιασμού σε όλα τα 12χρονα παιδιά, τα ποσοστά μολύνσεων από τον HPV, καθώς και άλλων σχετικών παθήσεων, παρουσιάζουν κατακόρυφη μείωση. 

Στις ΗΠΑ, όπου μόλις το 37% των κοριτσιών και το 13% των αγοριών έχουν λάβει το εμβόλιο, τα ποσοστά μολύνσεων από τον HPV έχουν μειωθεί από 11.5 σε 4.3, παρουσιάζοντας δηλαδή μείωση 64%. 

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η έρευνα αποδεικνύει σαφώς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του HPV και ευελπιστούν ότι με τον σχεδιασμό των κατάλληλων πολιτικών, μπορούμε κάποια μέρα να εξαλείψουμε εντελώς τον HPV και τις παθήσεις που προκαλούνται από αυτόν.

 

Send to Facebook Tweet This Share