Έρευνα: τοξικά σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εισχωρούν στον εγκέφαλο και ίσως να προκαλούν Αλτσχάιμερ

07/09/2016

Τοξικά νανοσωματίδια που προέρχονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν εντοπιστεί για πρώτη φορά βαθιά μέσα στον εγκεφαλικό ιστό ανθρώπων και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, από Βρετανούς επιστήμονες. 

Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι η ανακάλυψη, που χαρακτηρίσθηκε «τρομακτικά σοκαριστική», εγείρει νέα ερωτηματικά σχετικά με τη συμβολή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πρόκληση νευροκεφυλιστικών νόσων, όπως το Αλτσχάιμερ. 

Πρόκειται για σωματίδια που οι επιστήμονες γνώριζαν ότι είναι παρόντα στους εγκεφάλους μας, ωστόσο θεωρούσαν ότι παράγονταν από τον ίδιο τον οργανισμό μας. Η νέα βρετανική έρευνα αποδεικνύει ότι αποτελούν άμεσο αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μπάρμπαρα Μάχερ του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, εξέτασαν εγκεφαλικούς ιστούς 37 νεκρών ανθρώπων ηλικίας 3 έως 92 ετών, που είχαν ζήσει στις πόλεις του Μάντσεστερ και του Μεξικό. Αυτό που βρήκαν ήταν τεράστιες ποσότητες μικροσκοπικών σωματιδίων μαγνητίτη, οι οποίες προέρχονται από τη βιομηχανική, κυρίως, ρύπανση. 

Σωματίδια μαγνητίτη μπορούν να σχηματισθούν με φυσικό τρόπο από τον σίδηρο που υπάρχει μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, όμως αυτά είναι μικρά και σε σχήμα κρυστάλλου. Αντίθετα, εκείνα που προέρχονται από τη ρύπανση του αέρα, είναι πολύ μεγαλύτερα και σφαιρικά. Οι ερευνητές βρήκαν τουλάχιστον 100 μεγάλα σωματίδια μαγνητίτη προερχόμενα από ρύπανση, για κάθε ένα μικρό σωματίδιο μαγνητίτη βιολογικής προέλευσης.  

Ο μαγνητίτης, ένα ορυκτό του σιδήρου, θεωρείται άκρως τοξικός, καθώς, μεταξύ άλλων, δημιουργεί ελεύθερες ρίζες, προκαλώντας οξειδωτικό στρες και διαταράσσοντας τη λειτουργία των κυττάρων.

Παράλληλα, στους εγκεφάλους που μελετήθηκαν παρατηρήθηκαν σωματίδια άλλων μετάλλων μη βιολογικής προέλευσης, όπως πλατίνας, κοβαλτίου και νικελίου, που αποτελούν κατά πάσα πιθανότητα προϊόντα και αυτά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η ατμοφαιρική ρύπανση έχει συνδεθεί από προηγούμενες έρευνες με αυξημένο κίνδυνο για εμφράγματα, εγκεφαλικά, ασθένειες των πνευμόνων κ.α. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η ρύπανση του αέρα προκαλεί περίπου τρία εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως. Τώρα η προσοχή αρχίζει να στρέφεται στο κατά πόσο επιβαρύνει τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο για άνοια, ψυχικές παθήσεις, μειωμένη νοημοσύνη κ.α.

Παραμένει άγνωστο αν υπάρχει ένα όριο ασφαλείας για την έκθεση σε εξωγενή μαγνητίτη και ποιό είναι αυτό.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο "Science".

 

Send to Facebook Tweet This Share