Εδώ και 3 μήνες έχω έντονες ταχυκαρδίες σχεδόν όλη την ημέρα που πολλές φορές συνοδεύονται από πόνο στο στήθος και βάρος. Επίσης τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα το βράδυ με αποτέλεσμα να μου είναι αδύνατο να ηρεμήσω και να κοιμηθώ. Έχω πάει σε 2 καρδιολόγους, έχω κάνει καρδιογράφημα, υπέρηχο καρδιάς και έβαλα και holter το οποίο έδειξε ταχυκαρδία 150 σφυγμών κατά την διάρκεια της νύκτας, η οποία όμως δεν είναι παθολογικής φύσεως από ότι είπε ο γιατρός. Έχω επισκεφθεί και τα επείγοντα 2 φορές όπου μου έκαναν καρδιογράφημα και εξετάσεις αίματος και επειδή όλα ήταν φυσιολογικά μου είπαν ότι είναι κρίσεις πανικού. Ο καρδιολόγος μου συνέστησε το emforal το οποίο και παίρνω γιατί νομίζω ότι με ηρεμεί λίγο καθώς και zanax με cipralex. Τα zanax τα παίρνω μέρα παρά μέρα μόνο και μόνο για να καταφέρω να κοιμηθώ για να ανταποκριθώ στην δουλειά μου αλλά τα cipralex φοβάμαι να τα ξεκινήσω. Σας παρακαλώ θα ήθελα την γνώμη σας γιατί έχω κουραστεί από όλα αυτά, έχω χάσει το κέφι μου και τη διάθεση μου και νιώθω συνέχεια κουρασμένη και αδύναμη και γενικώς νιώθω ότι υπολειτουργώ. Το κυριότερο είναι ότι δεν μπορώ να πείσω τον εαυτό μου ότι όλα αυτά είναι ψυχολογικά. Σας ευχαριστώ και συγνώμη αν σας κούρασα.

28/09/2016

Η ταχυκαρδία είναι πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα άγχους. Συνήθως συνυπάρχει με άλλα συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, εφιδρώσεις, ζάλη και ναυτία, αλλά όχι απαραίτητα. Εφ’ όσον έχετε ενδελεχώς εξεταστεί από καρδιολόγο θεωρώ ασφαλές να υποθέσουμε ότι η αιτία στην περίπτωση σας είναι ψυχογενής.

Το Cipralex είναι ένα φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των SSRI (εκλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης). Τα φάρμακα αυτά είναι γενικά πολύ αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση τόσο της κατάθλιψης όσο και των πλείστων αγχώδων διαταραχών. Δεν προκαλούν εξάρτηση και γενικά κάποιος μπορεί να σταματήσει την αγωγή όταν γίνει καλά. 

Έχετε όμως υπόψη ότι η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί από έξι μήνες μέχρι ένα χρόνο από τη στιγμή που υπάρχει σημαντική βελτίωση για να αποφευχθεί υποτροπή. Φυσικά η διακοπή πρέπει να γίνεται υπό παρακολούθηση από ειδικό γιατρό και συνήθως πρέπει η χρήση να διακόπτεται σταδιακά.

Τα Xanax βοηθάνε παροδικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, αλλά δεν δρουν θεραπευτικά. Η χρήση τους προτείνεται για μικρό χρονικό διάστημα (εφ’ όσον η μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση) και συνήθως μέχρι να δώσει αποτέλεσμα η θεραπεία με SSRI. 

 

Δρ Ιωἀννης Παντζιαράς

Ψυχίατρος, MD, PhD

Send to Facebook Tweet This Share