Αλόη βέρα και μυστικά ομορφιάς για γυναίκες και άντρες

07/10/2016

Η αλόη βέρα θεωρείται από πολλούς το πιο πολύτιμο φυτό της φύσης, καθώς κρύβει μέσα της ένα ολόκληρο φαρμακείο. 

Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, ενώ ορισμένοι από τους φανατικούς θαυμαστές της ήταν οι Αιγύπτιοι  βασιλιάδες καθώς και  Ρωμαίοι και Έλληνες γιατροί της αρχαιότητας. Λέγεται ότι Μ. Αλέξανδρος κατέκτησε το νησί Σοκότρα στον Ινδικό Ωκεανό προκειμένου να εξασφαλίσει άφθονες ποσότητες αλόης και να γιατρεύει τους τραυματισμένους στρατιώτες του.

Ο χυμός της αλόης χρησιμοποιείται για πάμπολλες περιπτώσεις, που αφορούν την υγεία αλλά και την ομορφιά του ανθρώπινου σώματος.

Ορισμένα από τα οφέλη της είναι τα εξής:

1. Ενυδατώνει το δέρμα
Η αλόη ενυδατώνει την επιδερμίδα, χωρίς να δίνει την αίσθηση της  λιπαρότητας. Για τις γυναίκες μπορεί να εφαρμόζεται στο πρόσωπο για ενυδάτωση πριν την εφαρμογή του μεϊκ-απ. Για τους άντρες, μπορεί να χρησιμοποιείται μετά το ξύρισμα, αφού βοηθά να επουλωθούν γρήγορα τα μικρά κοψίματα που προκαλούνται από αυτό.

2. Μειώνει την ακμή
Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, η αλόη βέρα είναι ιδανική επιλογή για αντιμετώπιση της ακμής. Συγκεκριμένα, ιδιότητες αυτές οφείλονται σε δύο ορμόνες που περιέχονται στη αλόη, την αυξίνη και τη γιβερελίνη (auxin, gibberellin), οι οποίες διεγείρουν την ανάπτυξη νέων κυττάρων και μειώνουν τις φλεγμονές και τα σπυράκια.

3. Καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος
Η αλόη βέρα αυξάνει την παραγωγή των ινοπλαστικών κυττάρων που βρίσκονται στην επιδερμίδα (7 με 8 φορές γρηγορότερα από το κανονικό) και είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό κολλαγόνου, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρει πρωτεΐνες που διατηρούν το δέρμα λείο και απαλό. Με την επιτάχυνση της παραγωγής κολλαγόνου, λειαίνονται οι υπάρχουσες ρυτίδες και μειώνεται η εμφάνιση νέων. Ακόμη, τα φύλλα αλόης περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων της β-καροτίνης και της βιταμίνης C και Ε, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της φυσικής σφριγηλότητας του δέρματος. 

4. Μειώνει τις ραγάδες
Όταν το δέρμα τεντώνει πολύ και απότομα  (πχ λόγω εγκυμοσύνης ή απότομης αλλαγής του σωματικού βάρους),  η ελαστικότητά του μπορεί να καταστραφεί, γεγονός που οδηγεί στη δημιουργία ραγάδων. Το τζελ της αλόης συμβάλλει στην επούλωση των εσωτερικών πληγών που προκαλούν τις ραγάδες. 

5. Καταπολεμά τα εγκαύματα
Η ιδιότητα της αλόης να αναπλάθει τα κύτταρα του δέρματος την καθιστά ιδανική λύση για την επούλωση τραυμάτων και εγκαυμάτων. Αν ακουμπήσατε στο μάτι της κουζίνας ή στο αναμμένο σίδερο, εφαρμόστε αλόη βέρα (κρέμα, χυμό ή κομμένο φύλλο) στην καμένη περιοχή και επαναλάβετε μέχρι να φύγει το κάψιμο. Ακόμη, , η αλόη είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των ηλιακών εγκαυμάτων. 

 

Send to Facebook Tweet This Share