Νέα έρευνα: η κατάθλιψη πιθανή παρενέργεια των αντισυλληπτικών

13/10/2016

Η πιθανή σύνδεση της κατάθλιψης με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά μια υπόθεση που διατυπώνεται εδώ και χρόνια από επιστημονικούς κύκλους και όχι μόνο. Πρόκειται για υπόθεση που δεν είχε τεκμηριωθεί μέχρι τώρα επιστημονικά, ωστόσο νέα μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Δανία έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η σχέση ανάμεσα στα αντισυλληπτικά και την κατάθλιψη είναι υπαρκτή.

Στη μελέτη αναλύθηκαν δεδομένα που αφορούσαν πάνω από  ένα εκατομμύριο γυναίκες 15 έως 34 χρονών, μέσα σε διάστημα 13 χρόνων. Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά έχουν κατά μέσο όρο 23% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη σε σχέση με όσες δεν τα λαμβάνουν. Μάλιστα, στις έφηβες γυναίκες, το ποσοστό αυτό φτάνει το 80%.

Ακόμη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όχι μόνο το κλασικό χάπι αλλά και άλλες μορφές αντισυλληπτικών, όπως το επίθεμα, ο κολπικός δακτύλιος και το ορμονικό σπιράλ, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη και μάλιστα, σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό κάποιες φορές. 

Οι συγγραφείς της έρευνας επισημαίνουν ότι χρειάζεται να γίνουν και άλλες παρόμοιες έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό σχετίζεται η χρήση αντισυλληπτικών με την εμφάνιση κατάθλιψης. Κάποιοι επιστήμονες έσπευσαν να δηλώσουν πως οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά δεν πρέπει να επηρεαστούν από την έρευνα και να διακόψουν τη χρήση τους, καθώς αυτή δεν αποδεικνύει ότι το χάπι παίζει πράγματι ρόλο στην ανάπτυξη της κατάθλιψης. 

Ενδεχομένως η κατάθλιψη να αποτελεί πιθανή παρενέργεια των αντισυλληπτικών, καθώς επηρεάζει τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστίνης, που πιθανώς να παίζουν ρόλο στην εκδήλωση καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε γυναίκα που λαμβάνει αντισυλληπτικά θα εμφανίσει κατάθλιψη. Εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο τα λαμβάνουν χωρίς παρενέργειες. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι σημαντικό να μελετηθεί και ο ρόλος άλλων βιολογικών μηχανισμών που επηρεάζουν την εμφάνιση κατάθλιψης σε κάποιες γυναίκες αλλά και να διαπιστωθεί αν τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας επαναλαμβάνονται και σε άλλους πληθυσμούς. 

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry. 

 

Send to Facebook Tweet This Share