Οι κρίσεις υπότασης επικίνδυνες μακροπρόθεσμα για τον εγκέφαλο

14/10/2016

Αισθάνεστε συχνά ότι πέφτει η πίεσή σας και σας ταλαιπωρούν ζαλάδες; Εάν ναι, είναι καλό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ειδικά εάν υποφέρετε από κρίσεις ορθοστατικής υπότασης, όπως αναφέρεται σε νέα ολλανδική μελέτη.

Η ορθοστατική υπόταση είναι η κατάσταση κατά την οποία η πίεση παρουσιάζει απότομη πτώση όταν το άτομο σηκώνεται σε όρθια στάση και συνοδεύεται από παροδική ζαλάδα.

Οι κρίσεις υπότασης που συνοδεύονται από ζαλάδα , ειδικά οι κρίσεις ορθοστατικής υπότασης, προκαλούν παρμακροπρόθεσμη βλάβη στον εγκέφαλο, καθώς συνδέονται με παροδική μείωση της αιμάτωσής του, γεγονός  που ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο για εκδήλωση άνοιας.

Η νέα μελέτη έρχεται να ενισχύσει τη θεωρία ότι οι μεταβολές στην αρτηριακή πίεση επηρεάζουν αρνητικά την εγκεφαλική λειτουργία. Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση έδειξε ότι και η υπέρταση, κυρίως στη μέση ηλικία, μπορεί να οδηγήσει σε άνοια.

Η μελέτη των Ολλανδών ερευνητών βασίστηκε σε δείγμα 6.000 ανθρώπων, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 15 περίπου χρόνια. Όσοι από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ταλαιπωρούνται σχετικά συχνά από επεισόδια ορθοστατικής υπότασης και ζαλάδες είχαν κατά 15% αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν μέσα στα επόμενα χρόνια σημάδια άνοιας, όπως αποδυνάμωση της μνήμης και των νοητικών τους ικανοτήτων. 

Παρόλ΄ αυτά, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι νέοι που εκδηλώνουν μεμονωμένα επεισόδια υπότασης, για παράδειγμα λόγω αφυδάτωσης, δεν χρειάζεται να ανησυχούν.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Plos Medicine.

 

Send to Facebook Tweet This Share