Τα περιττά κιλά, η αυξημένη περίμετρος μέσης και ο διαβήτης, παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ήπατος

18/10/2016

Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η αυξημένη περίμετρος μέσης και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ήπατος, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Στο πλαίσιο της έρευνας, αναλύθηκαν στοιχεία από 1.5 περίπου εκατομμύριο Αμερικανούς ενήλικες, που είχαν λάβει μέρος σε 14 μελέτες, εστιάζοντας σε δεδομένα που να τεκμηριώνουν τη σχέση παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2 με τον καρκίνο του ήπατος.  Στην αρχή της έρευνας, κανείς από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από καρκίνο.

 Στην πορεία, διαπιστώθηκε ότι το 6,5% των συμμετεχόντων είχε διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 και πάνω από 2.100 άτομα είχαν εκδηλώσει καρκίνο στο ήπαρ. Συγκρίνοντας τα ποσοστά του καρκίνου του ήπατος μεταξύ αυτών που ήταν παχύσαρκοι και είχαν διαβήτη και αυτών που ήταν μεν παχύσαρκοι αλλά δεν είχαν διαβήτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από διαβήτη είχαν 2,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του ήπατος.

Παράλληλα, όσο αυξανόταν ο δείκτης μάζας σώματος των συμμετεχόντων, όσο αυξανόταν και ο κίνδυνος καρκίνου. Κάθε κάθε αύξηση του ΔΜΣ κατά 5 kg/m2 σχετίστηκε με αύξηση του κινδύνου κατά 38% για τους άνδρες και κατά 25% για τις γυναίκες.

Επίσης, κάθε αύξηση της περιμέτρου της μέσης κατά 5 εκατοστά σχετίστηκε με περίπου 8% αύξηση του κινδύνου για ηπατικό καρκίνο. 

Τα ευρήματα αυτά δεν φάνηκε να επηρεάζονται από άλλες μεταβλητές, όπως το φύλο, η ηλικία, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η φυλή, ενώ επισημαίνεται ότι αφορούν τους ανθρώπους που δεν πάσχουν από ηπατίτιδα, η οποία από μόνη της αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του ήπατος.

Καθένας από τους τρεις αυτούς παράγοντες (περίμετρος μέσης, ΔΜΣ, διαβήτης), φάνηκε να σχετίζεται άμεσα με αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του ήπατος. Επίσης, οι ερευνητές θεωρούν ότι τεκμηριώνεται πλέον η άποψη ότι η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου πρέπει να ενταχθεί στη λίστα των καρκίνων που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer Research. 

 

Send to Facebook Tweet This Share