Οι ειδικοί προειδοποιούν: μην πλένετε το ωμό κοτόπουλο – εξαπλώνετε επικίνδυνα βακτήρια

27/10/2016

Είναι κάτι που κάνουμε οι περισσότεροι άνθρωποι, γιατί το θεωρούμε υγιεινή πρακτική: πλένουμε το ωμό κοτόπουλο, πριν το μαγειρέψουμε. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πρακτική αυτή μπορεί αποτελέσει αιτία τροφικής δηλητηρίασης, μέσω της εξάπλωσης του καμπυλοβακτηρίου, που αφθονεί στα άσπρα κρέατα.

Στις ΗΠΑ , το καμπυλοβακτήριο είναι μια από τι συχνότερες αιτίες εμφάνισης ασθενειών που προκαλούν διάρροια. Τα άτομα που μολύνονται από αυτό, συνήθως αναρρώνουν εντός 2-5 ημερών. Ωστόσο, 76 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω μόλυνσης από το συγκεκριμένο βακτήριο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται ότι μολύνονται από το καμπυλοβακτήριο περίπου 280,000 άνθρωποι κάθε χρόνο.

Τα κοτόπουλα φέρουν το καμπυλοβακτήριο στο έντερο και τα κόπρανα τους, ενώ η βιομηχανική παραγωγή τα κάνει ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτό. Τα πτηνά στεγάζονται με μεγάλη πυκνότητα και φυλάσσονται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το στρες τα κάνει να πανικοβάλλονται και να αφοδεύουν διαδίδοντας το μικρόβιο. Μετά τη σφαγή, φυλάγονται σε δεξαμενές με ζεστό νερό, για να χαλαρώσουν τα φτερά τους πριν από το μάδημα, παραμένοντας συχνά για ώρες μέσα σε μια «σούπα κοπράνων» που περιέχει το μικρόβιο.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ποιότητας Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου, το ωμό κοτόπουλο δεν πρέπει να πλένεται και οι καταναλωτές μπορούν να ακολουθούν  τα εξής απλά μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης: 

1. Καλύψτε το ωμό κοτόπουλο και αποθηκεύστε το στο κάτω μέρος της κατάψυξής σας, ώστε να μην τρέξουν τα ζουμιά του σε άλλα τρόφιμα και να τα μολύνουν με βακτήρια, όπως το καμπυλοβακτήριο. Η κατάψυξη μειώνει κατά 90% τον αριθμό των καμπυλοβακτηρίων που υπάρχουν στο κοτόπουλο.

2. Μην πλένετε το ωμό κοτόπουλο. Το μαγείρεμα σκοτώνει όλα τα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του καμπυλοβακτηρίου, ενώ, αντίθετα, το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου εξαπλώνει τα μικρόβια παντού. 

3. Πλύνετε σχολαστικά όλα τα μαγειρικά σκεύη, επιφάνειες κοπής και σημεία με τα οποία ήρθε σε επαφή το ωμό κοτόπουλο κατά τη διάρκεια της ετοιμασίας του. Πλύνετε τα χέρια σας καλά με σαπούνι και ζεστό νερό μετά την ετοιμασία του ωμού κοτόπουλου, για να αποφύγετε την εξάπλωση βακτηρίων.

4. Μαγειρέψτε πολύ καλά το κοτόπουλό σας πριν το σερβίρετε. Κόψτε το ψημένο κρέας στο πιο παχύ μέρος του και βεβαιωθείτε ότι είναι καυτό, χωρίς ροζ σημεία και ότι οι χυμοί του έχουν στραγγίξει.

Σημειώνεται, επίσης, ότι λίγο σκόρδο στο φαγητό σκοτώνει το καμπυλοβακτήριο λόγω μιας ουσίας που περιέχει, η οποία ονομάζεται θειούχο διαλλύλιο.

 

Send to Facebook Tweet This Share