ΗΠΑ: Κίνδυνο ηπατίτιδας προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση ενεργειακών ποτών

07/11/2016

Οξεία ηπατίτιδα λόγω καθημερινής κατανάλωσης ενεργειακών ποτών εμφάνισε 50χρονος Αμερικανός στη Φλόριντα των ΗΠΑ. 

Ο ασθενής εμφάνισε συμπτώματα όπως εμετός, ίκτερος και  κοιλιακό άλγος. Όπως δήλωσαν οι γιατροί του, στον ασθενή προϋπήρχε ένα υποκείμενο πρόβλημα στο συκώτι, το οποίο όμως επιδεινώθηκε δραματικά από την κατανάλωση 4-5 ενεργειακών ποτών ημερησίως. 

Ο 50χρονος άντρας νόμιζε αρχικά ότι είχε απλώς μια γρίπη και αναζήτησε ιατρική βοήθεια όταν στα ασυνήθιστα συμπτώματά του προστέθηκαν τα σκουρόχρωμα ούρα και ο ίκτερος. Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν υψηλά επίπεδα ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες), γεγονός που αποτελεί ένδειξη βλάβης στο συκώτι αλλά και χρόνιας ηπατίτιδας C. Μετά τη λήψη βιοψίας αποκαλύφθηκε οξεία ηπατίτιδα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και ο ασθενής βρέθηκε να έχει λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας C, οι γιατροί του, οι οποίοι δημοσίευσαν το περιστατικό στο περιοδικό BMJ Case Reports, δεν πιστεύουν ότι ο ιός ήταν υπεύθυνος για την οξεία ηπατίτιδα του ασθενούς. 

Όπως ανέφερε ο ασθενής, έπαιρνε 4-5 ενεργειακά ροφήματα για τρεις εβδομάδες, προκειμένου να μπορεί να αντεπεξέλθει στη δουλειά του ως εργάτης οικοδομών. 

Κάθε ενεργειακό ποτό περιέχει περίπου 40mg νιασίνης, ενώ σύμφωνα με τις βρετανικές συστάσεις, το όριο είναι 17mg/ ημερησίως για τους άντρες και 13mg για τις γυναίκες. Ο ασθενής προσλάμβανε σε καθημερινή βάση 160-200 mg βιταμίνης Β3, δηλαδή περίπου 10 φορές περισσότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα. 

Τα συμπτώματα του 50χρονου Αμερικανού εξαφανίστηκαν όταν σταμάτησε να καταναλώνει ενεργειακά ποτά. 

Πρόκειται για το δεύτερο τέτοιο περιστατικό που καταγράφεται σε ιατρικό περιοδικό. Η άλλη περίπτωση αφορούσε μια 22άχρονη γυναίκα που εμφάνισε οξεία ηπατίτιδα από την κατανάλωση πολλών τέτοιων ροφημάτων. 

Όπως τονίζουν οι ερευνητές που δημοσίευσαν το σχετικό άρθρο, με επικεφαλής τη δρ Jennifer Nicole Harb του πανεπιστημίου της Φλόριντα, καθώς η αγορά των ενεργειακών ποτών συνεχίζει να επεκτείνεται όλο και περισσότερο, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι καταναλωτές τους πιθανούς κινδύνους που αυτά μπορούν να προκαλέσουν. Οι βιταμίνες και άλλες ουσίες που περιέχουν, όπως η νιασίνη, ξεπερνούν κατά πολύ τις ημερήσιες συνιστώμενες ποσότητες, δημιουργώντας τον κίνδυνο τοξικότητας. 

Ακόμη, επισημαίνουν ότι όλοι-  και όχι μόνο όσοι  έχουν προβλήματα στο συκώτι - πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν καταναλώνουν ενεργειακά ποτά και ροφήματα βοτάνων. Δεν είναι γνωστό τι μέρος των συστατικών τους φιλτράρεται μέσω του ήπατος και ποια επίπεδα ακριβώς μπορούν να οδηγήσουν σε τοξικότητα και ηπατική βλάβη. 

 

Send to Facebook Tweet This Share