Πολλή δουλειά + λίγος ύπνος = κακά γεράματα

08/11/2016

Οι μεσήλικες που εργάζονται πολλές ώρες και συχνά θυσιάζουν τον ύπνο τους για χάρη της δουλειάς τους, τείνουν να έχουν χειρότερη υγεία, όταν γεράσουν, σύμφωνα με  φινλανδική  έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Age and Ageing.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μικαέλα Μπιργκίτα φον Μπόνσντορφ του Πανεπιστημίου της πόλης Γυβάσκυλα, παρακολούθησαν 3000 εργαζόμενους άντρες για 25 χρόνια και συνέλεξαν στοιχεία που αφορούσαν την υγεία τους. 

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι οι 45άρηδες και 50άρηδες που εργάζονταν πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα και κοιμούνταν λιγότερο από εξήμιση ώρες τη μέρα, όταν πια έγιναν 65άρηδες και 70άρηδες, είχαν χειρότερες επιδόσεις στις σωματικές λειτουργίες όσον αφορά στη ζωτικότητά και στη γενικότερη υγεία τους, σε σχέση με όσους εργάζονταν λιγότερο και κοιμούνταν περισσότερο, όταν ήσαν μεσήλικες.

Όπως επεσήμανε η δρ Μπόντσντορφ, σήμερα πολλοί εργαζόμενοι, πέρα από τις επίσημες ώρες στο γραφείο, δουλεύουν αρκετές ακόμη αφανείς ώρες, στο σπίτι τους ή κατά τις μετακινήσεις τους, π.χ. διαβάζοντας την ηλεκτρονική αλληλογραφία ή έγγραφα της δουλειάς τους. Αυτό σημαίνει ότι, στην πραγματικότητα, ένας σύγχρονος μεσήλικας δουλεύει παραπάνω από το κανονικό και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες για την υγεία του σε βάθος χρόνου, όταν πια βγει στη σύνταξη.

 

Send to Facebook Tweet This Share