Υπνηλία στη δουλειά μετά το μεσημεριανό: πώς θα επιβιώσετε.

11/11/2016

Η υπνηλία στη δουλειά μετά το μεσημεριανό γεύμα είναι ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί πολλούς από εμάς. Πολλές φορές, το μόνο που θέλουμε το μεσημέρι είναι να κλείσουμε τα μάτια μας και να πάρουμε έναν υπνάκο στο γραφείο! Επειδή, όμως, αυτό συνήθως δεν είναι εφικτό, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε, για να αντιμετωπίσουμε τη μεσημεριανή υπνηλία, χωρίς να καταφύγουμε στην κατανάλωση λίτρων καφέ;

1. Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα
Ένα μεγάλο γεύμα χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να το χωνέψουμε. Ως αποτέλεσμα, το αίμα πάει στο στομάχι, για να χωνέψει το φαγητό σωστά, και λιγότερο οξυγόνο φτάνει στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να νιώθουμε κόπωση.

2. Μειώστε τη ζάχαρη
Αν θέλετε να μείνετε ξύπνιοι, αποφύγετε την κατανάλωση γλυκών, και επιλέξτε για μεσημεριανό μη επεξεργασμένες τροφές, μαζί με άπαχη πρωτεΐνη. Οτιδήποτε ζαχαρούχο, προκαλεί ταχεία αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης σας, η οποία  αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη σχετίζεται με τον ύπνο, άρα, είναι λογικό, ότι σύντομα θα αισθάνεται υπνηλία.

3. Επιλέξτε πρωτεΐνες αντί για υδατάνθρακες
Μια τονοσαλάτα χωρίς ψωμί είναι καλύτερη επιλογή από ένα σάντουιτς με τόνο, καθώς οι πρωτεΐνες είναι εκείνες που δίνουν ενέργεια. Μια πράσινη σαλάτα πασπαλισμένη με τυρί με χαμηλά λιπαρά, ένα βραστό αυγό και μερικές φέτες γαλοπούλα, είναι προτιμότερα από μια σαλάτα ζυμαρικών. Η αλλαγή αυτή μπορεί να κάνει πραγματικά τη διαφορά.

4. Ώρα για τσάι
Αντικαταστήστε τον απογευματινό καφέ με ένα φλιτζάνι τσάι με μικρή δόση καφεΐνης. 

5. Κάντε μία βόλτα

Βγείτε για λίγο σε κάποιον εξωτερικό χώρο και κάντε μια μικρή βόλτα. Ο φρέσκος αέρας θα σας ανανεώσει και θα επιστρέψετε πιο συγκεντρωμένοι και με λιγότερο άγχος. 

6. Κατευθυνθείτε προς τις σκάλες
Ανεβοκατεβείτε λίγες φορές τις σκάλες. Είναι καλό να κινηθείτε λίγο, καθώς σωματική άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Παράλληλα, θα ελευθερώσετε ενδορφίνες, που θα σας δώσουν ενέργεια και θα κάνετε καλό και στους γλουτούς σας!

7. Ακούστε μουσική
Βάλτε τα ακουστικά σας και κάντε ένα διάλειμμα με μουσική που σας ανεβάζει τη διάθεση. 

8. Πιείτε νερό
Αν αισθάνεστε υποτονικοί  και εξαντλημένοι, πιθανώς να χρειάζεται να βάλετε το νερό περισσότερο στην καθημερινότητά σας, καθώς η αφυδάτωση προκαλεί κούραση. Το νερό βοηθά την καρδιά να αντλεί το αίμα πιο αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα διευκολύνει τη μεταφορά του οξυγόνου και άλλων θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα, μέσω του αίματος.

9. Απομακρυνθείτε για λίγο από το γραφείο σαςΑν αφήσετε για λίγο την καρέκλα του γραφείου σας, θα βοηθήσετε το μυαλό σας να καθαρίσει και θα αισθανθείτε πιο ήρεμοι. Αποφύγετε να τρώτε το μεσημεριανό σας μπροστά από τον υπολογιστή, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό δημιουργεί άγχος. 

10. Πάρτε ένα τηλέφωνο
Κάντε ένα τηλεφώνημα στην/στον σύζυγο, το παιδί σας, τους γονείς ή έναν φίλο σας. Μια πεντάλεπτη επικοινωνία με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, θα σας κρατήσει σε εγρήγορση και θα σας δώσει ενέργεια να συνεχίσετε τη δουλειά σας.

 

Send to Facebook Tweet This Share