Οι επιστήμονες τονίζουν και πάλι: Προσοχή στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών!

15/11/2016

 «Αν η αντίσταση στα αντιβιοτικά δεν περιοριστεί, είναι  δυνατό  να γυρίσει την ιατρική 100 χρόνια πίσω», τόνισε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία και την Ασφάλεια, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της κατάχρησης των Αντιβιοτικών (18 Νοεμβρίου) κ. Vytenis Andriukaitis.

Η αντίσταση των μικροβίων στα διαθέσιμα αντιβιοτικά συνεχίζει να παρουσιάζει αυξητική τάση, όπως επιβεβαιώνει με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), που δημοσιεύθηκε με αφορμή την επερχόμενη Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της κατάχρησης των Αντιβιοτικών.

Συγκεκριμένα, οκτώ χώρες αναφέρουν διαπεριφερειακή εξάπλωση και τρεις χώρες ενδημική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτές τις τρεις χώρες συνεχώς περισσότερα νοσοκομεία δέχονται επανειλημμένα ασθενείς που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε με αντιβιοτικά τελευταίας γενιάς.

Μεγάλο ποσοστό ασθενών εξακολουθούν να παίρνουν αντιβίωση όταν έχουν γρίπη, κρυολόγημα ή κάποια εποχιακή ίωση, χωρίς να είναι απαραίτητο και, πολλές φορές, χωρίς να έχουν λάβει τη γνώμη ενός ειδικού.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, τονίζουν ότι:

- Η λανθασμένη και άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών δημιουργεί μακροπρόθεσμα μικρόβια που δεν σκοτώνονται από τα αντιβιοτικά που έχουμε στην διάθεση μας. Επομένως, είναι καθήκον όλων μας να προστατέψουμε τα όπλα που έχουμε σήμερα στη διάθεση μας για να αντιμετωπίζουμε τις μολύνσεις.

- Το κοινό κρυολόγημα και γενικά οι ιώσεις δεν χρειάζονται αντιβιοτικά. Ειδικά όσον αφορά στον βήχα και τον πονόλαιμο που δεν οφείλονται σε κάποια μικροβιακή λοίμωξη, θα κάνουν το κύκλο τους και θα υποχωρήσουν, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε σε φάρμακα.

-Ακόμη και οι απλές λοιμώξεις, στην πλειοψηφία τους, αυτοθεραπεύονται.

-Αν ταλαιπωρείστε από συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα μέσα, για να τα ανακουφίσετε, όπως τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, φυτικά τσάγια με μέλι, γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο, συσκευή ατμού ή υγραντήρα κ.ά, χωρίς να καταφύγετε στη λήψη αντιβιοτικών.

 

Send to Facebook Tweet This Share