6 προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου

08/12/2017

Μόνο μια νύχτα με κακή ποιότητα ύπνου είναι αρκετή για να μας κάνει να αισθανόμαστε σχεδόν άρρωστοι την επόμενη μέρα. Κακή διάθεση, έλλειψη ενέργειες, τάση για υπερφαγία και αδυναμία συγκέντρωσης είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που εμφανίζουμε. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι συνέπειες στον οργανισμό μας από την μακροχρόνια έλλειψη ύπνου.

Όταν κοιμόμαστε, δεν αφήνουμε μόνο το σώμα μας να χαλαρώσει και να επαναφορτιστεί, αλλά βοηθούμε τον εγκέφαλο να φέρει εις πέρας τη διαδικασία αναπλήρωσης και επιδιόρθωσης του εγκεφαλικού ιστού που καταστρέφεται στη διάρκεια της ημέρας, ώστε να συνεχίσουν να επιτελούνται σωστά οι γνωστικές λειτουργίες.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει διάφορες σοβαρές ασθένειες.

1. Παχυσαρκία και διαβήτης
Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Σικάγο, τα άτομα με έλλειψη ύπνου παρουσιάζουν συσσώρευση λιπαρών οξέων, τα οποία επιβραδύνουν τον μεταβολισμό τους και εμποδίζουν τη διαδικασία ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η αντίσταση στην ινσουλίνη και, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του μεταβολισμού, η κατάσταση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και προδιαβήτη.

2. Αλτσχάιμερ
Μελέτη του 2013, που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο John Hopkins, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μακρόχρονη έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει Αλτσχάιμερ ή να επιταχύνει την πρόοδο της νόσου. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα άτομα που παρουσίασαν έλλειψη ύπνου είχαν μεγαλύτερη συσσώρευση βήτα-αμυλοειδούς  πρωτεΐνης στον εγκέφαλό τους, η οποία συνδέεται με τη νόσο.  

3. Καρδιαγγειακή νόσος
Η καρδιαγγειακή νόσος έχει συνδεθεί σε πολλές έρευνες με τον ελλιπή ύπνο. Το εύρημα αυτό επιβεβαιώθηκε και από πρόσφατα δημοσιευμένη μακροπρόθεσμη μελέτη που διήρκεσε 14 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε Ρώσους ενήλικες. Όπως φάνηκε, τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων που είχαν υποστεί καρδιακά επεισόδια, είχαν διαταραγμένο ύπνο. Επιπλέον, στην ομάδα αυτή ήταν κατά 2.6 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου και 1.5 για εγκεφαλικό.

4. Ελκώδης κολίτιδα
Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια συχνή φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, που προκαλεί έλκη στα τοιχώματα του πεπτικού συστήματος. Σύμφωνα με μελέτη του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), η  νόσος μπορεί να πυροδοτηθεί από την έλλειψη ύπνου αλλά και από τον υπερβολικό ύπνο. Συγκεκριμένα, τα άτομα που κοιμούνταν λιγότερες από 6 και περισσότερες από 9 ώρες καθημερινά, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης ελκώδους κολίτιδας.

5. Καρκίνος του προστάτη
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013 στο επιστημονικό περιοδικό  «CancerEpidemiology, Biomarkers and Prevention», τα άτομα που παρουσιάζουν μακροπρόθεσμη έλλειψη ύπνου εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά και αυξημένη σοβαρότητα καρκίνου του προστάτη. Στην έρευνα συμμετείχαν 2000 Ισλανδοί άντρες ηλικίας 67-96 ετών. Όσοι δεν λάμβαναν αρκετό ύπνο είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη. Μια πιθανή ερμηνεία για το εύρημα αυτό είναι, σύμφωνα τους ερευνητές, το αποτέλεσμα της καταστολής της μελατονίνης, μιας ορμόνης που εκκρίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και η οποία συμβάλλει στην καταστολή της ανάπτυξης των καρκινικών όγκων.

6. Κατάθλιψη
Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τη σχέση ύπνου και κατάθλιψης και διήρκεσε 4 χρόνια, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με χρόνια αϋπνία είχαν έως και 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με άτομα που δεν έπασχαν από αϋπνία. Κανένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δεν έπασχε από κατάθλιψη κατά το ξεκίνημα της μελέτης, γεγονός που υποδεικνύει ότι η αιτία της κατάθλιψης ήταν η αϋπνία και όχι το αντίθετο.

Σημάδια που μαρτυρούν ότι μπορεί να υποφέρετε από έλλειψη ύπνου:

- Ευερεθιστικότητα

- Κυκλοθυμία

- Αδυναμία συγκέντρωσης

- Κενά μνήμης

- Αδυναμία λήψης αποφάσεων

- Αδυναμία και αστάθεια έκφρασης

- Μειωμένη δημιουργικότητα

- Καθυστέρηση στις αντιδράσεις και χαμηλά αντανακλαστικά

- Αυξημένο άγχος

- Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος

- Ταχυκαρδία

- Τρέμουλο

- Σωματικοί πόνοι

Send to Facebook Tweet This Share