Ο υγιεινός τρόπος ζωής καταπολεμά τη γενετική προδιάθεση για καρδιοπάθειες

17/11/2016

Και όμως… το πεπρωμένον φυγείν δυνατόν! Ο υγιεινός τρόπος ζωής (δηλαδή η πλήρης αποφυγή του καπνίσματος, η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση), μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, ακόμη και στα άτομα που έχουν αυξημένη γενετική προδιάθεση για έμφραγμα ή ανακοπή, σύμφωνα με τα ευρήματα μεγάλης αμερικανικής έρευνας, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Το DNA δεν είναι η μοίρα μας και δεν είναι καθοριστικό για την εμφάνιση καρδιοπάθειας, δήλωσε ο δρ Sekar Kathiresan, διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινων Γενετικών Ερευνών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Στην έρευνα συμμετείχαν 55.000 άτομα. Όλοι οι συμμετέχοντες «βαθμολογήθηκαν» ως προς το ατομικό γενετικό ρίσκο που είχε για έμφραγμα, καρδιακή ανακοπή ή άλλο καρδιαγγειακό πρόβλημα. Παράλληλα, αξιολογήθηκαν ως προς τον τρόπο ζωής τους, βάσει τεσσάρων παραγόντων: κάπνισμα, βάρος, άσκηση, διατροφή. Στη συνέχεια, έγινε συσχέτιση ανάμεσα στις δύο «βαθμολογίες», δηλαδή εκείνη του γενετικού κινδύνου και εκείνη του υγιεινού τρόπου ζωής.

Όπως διαπιστώθηκε, ο γενετικός παράγοντας μπορεί πράγματι να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια (έως και 90%), ωστόσο, ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να τον μειώσει μέχρι και 50%.

Ένας άνθρωπος με με «κακά» γονίδια και ταυτόχρονα «κακό» τρόπο ζωής έχει κατά μέσο όρο πιθανότητα σχεδόν 11% να πάθει έμφραγμα ή ανακοπή μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ αν ζει σωστά ο κίνδυνος μειώνεται στο 5%.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι στο μέλλον χρειάζεται να μελετηθεί πιο εκτεταμένα ποιος συγκεκριμένα παράγοντας του τρόπου ζωής συμβάλλει περισσότερο στη μείωση γενετικού κινδύνου.

Ακόμη, τονίζουν ότι δεν παύει να ισχύει και το αντίστροφο. Δηλαδή, αν κάποιος έχει «καλά» γονίδια αλλά ζει ανθυγιεινά, αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσει κάποια καρδιοπάθεια. 

 

Send to Facebook Tweet This Share