Λιναρόσπορος: τι είναι και σε τι ωφελεί;

24/11/2017

Ο λιναρόσπορος είναι ο σπόρος του φυτού λίνος, γνωστού από την αρχαιότητα. Είναι πλούσιος σε λιγνάνες (φυσικά αντιοξειδωτικά) και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

Ωφελεί την καρδιά

Το λάδι του λιναρόσπορου (λινέλαιο) βοηθά στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης, και μειώνει την αυξημένη πίεση του αίματος, λόγω της παρουσίας μιας ουσίας πολύ παρόμοιας χημικώς με την προσταγλανδίνη Ε1. Ακόμη, μελέτες δείχνουν ότι ο λιναρόσπορος μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων με τη μείωση της χοληστερόλης και προλαμβάνει τη συσσώρευση βλαβερών εναποθέσεων στις αρτηρίες.

Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Μελέτες σε ενήλικες μεγάλης ηλικίας έδειξαν ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου βοηθά στην αύξηση της συχνότητας των κινήσεων του εντέρου.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Έρευνες έχουν δείξει ότι το α-λινολενικό οξύ (ALA), ένα φυτικό ω3 που περιέχεται στον λιναρόσπορο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των φλεγμονών και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτοάνοσων και φλεγμονωδών παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση και ο λύκος.

Βελτιώνει την υγεία των μαλλιών και του δέρματος

Το λινέλαιο βοηθάει στα θαμπά και ξηρά μαλλιά καθώς και στην επούλωση πληγών και εκζεμάτων λόγω της αντιφλεγμονώδους του δράσης.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Η υψηλή περιεκτικότητα του λιναρόσπορου σε λιγνάνες θεωρείται ότι εμποδίζει την ανάπτυξη όγκων. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι συμβάλλει ιδιαίτερα στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού.

Βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη

Ο λιναρόσπορος βοηθά στη διατήρηση του σακχάρου στα σωστά επίπεδα και βοηθά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Ενισχύει τον μεταβολισμό

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του λιναρόσπορου βελτιώνουν τον μεταβολισμό. Οι φυτικές ίνες του δίνουν το αίσθημα του κορεσμού και χάρη στα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 που περιέχει μπορεί να μειώσει την επιθυμία για ζάχαρη.

 

Send to Facebook Tweet This Share