Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η νόσος του Πάρκινσον αρχίζει από βακτήρια του εντέρου και όχι από τον εγκέφαλο

05/12/2016

Μια σαφή και σημαντική σχέση ανάμεσα στα βακτήρια του εντέρου και την εκδήλωση της νευροεκφυλιστικής νόσου Πάρκινσον εντόπισαν για πρώτη φορά επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Για χρόνια  η έρευνα γύρω από τα αίτια της νόσου του Πάρκινσον ήταν εστιασμένη στον εγκέφαλο, ωστόσο ολοένα και περισσότερα στοιχεία θέτουν υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο ακολουθούσαν τη σωστή κατεύθυνση.  

Όπως διαπίστωσαν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) και της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Axial Biotherapeutics , με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας Σαρκίς Μαζμανιάν , τα μικρόβια στο έντερο των ασθενών με Πάρκινσον δεν είναι ίδια με εκείνα των ατόμων χωρίς τη νόσο. Πρόκειται για μια ανακάλυψη που κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αναμένεται να επηρεάσει μελλοντικά τη διάγνωση αλλά και τη θεραπεία της νόσου, καθώς τα νέα φάρμακα μπορεί να μην στοχεύουν πλέον στον εγκέφαλο, αλλά στο έντερο των ασθενών. 

Η έρευνα απέδειξε ότι οι αλλαγές στη σύνθεση των μικροβιακών κοινοτήτων του εντέρου μπορεί να επιδεινώσουν ή ακόμη και να προκαλέσουν τα κινητικά προβλήματα των ασθενών με Πάρκινσον.

Το εύρημα αυτό ίσως να εξηγεί τα γαστρεντερικά προβλήματα –κυρίως δυσκοιλιότητα – που αναφέρουν τρεις στους τέσσερις ασθενείς με Πάρκινσον, ορισμένες φορές ακόμη και δέκα χρόνια πριν την εμφάνιση των κινητικών συμπτωμάτων της νόσου. 

Το έντερο φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία ωφέλιμων και επιβλαβών μικροβίων, το λεγόμενο μικροβίωμα. Το 70% των νευρώνων του περιφερικού νευρικού συστήματος (πλην εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού) βρίσκονται στα έντερα, ενώ το νευρικό σύστημα του εντέρου συνδέεται άμεσα με το κεντρικό νευρικό σύστημα μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου.

Σε επόμενο στάδιο, οι επιστήμονες συνέλλεξαν δείγματα κοπράνων από ασθενείς με Πάρκινσον, από όπου πήραν μικρόβια, τα οποία στη συνέχεια εισήγαγαν σε ποντίκια που έως τότε δεν διέθεταν δικό τους μικροβίωμα. Αμέσως τα πειραματόζωα άρχισαν να εκδηλώνουν κινητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον. Δεν συνέβη όμως το ίδιο, όταν οι ερευνητές μεταμόσχευσαν στα ποντίκια μικρόβια από τα κόπρανα υγιών ανθρώπων.

Προς το παρόν, δεν είναι σαφές ποιά ακριβώς είδη βακτηρίων εμπλέκονται περισσότερο. Στο μέλλον, συγκεκριμένα μικρόβια μπορεί να χρησιμοποηθούν ως βιοδείκτης για τη νόσο Πάρκινσον, ως μέθοδος για τον εντοπισμό των ατόμων υψηλού κινδύνου να νοσήσουν, καθώς και ως νέος θεραπευτικός στόχος.

Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβαίνει και σε άλλες νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Στο παρελθόν, μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση ανάμεσα στο έντερο και στον εγκέφαλο, που φαίνεται να παίζει ρόλο σε διαταραχές όπως το άγχος, η κατάθλιψη, το φάσμα του αυτισμού και η νόσος Αλτσχάιμερ.

 

Send to Facebook Tweet This Share