Ακόμη και ένα τσιγάρο την ημέρα συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας

07/12/2016

Η άποψη ότι 1-2 τσιγάρα την ημέρα δεν βλάπτουν, καταρρίπτεται επίσημα από την επιστήμη.

Ακόμη και όσοι  επί χρόνια καπνίζουν συστηματικά ένα τσιγάρο την ημέρα,  αντιμετωπίζουν κατά 64% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Επιπλέον, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα άτομα που καπνίζουν κατά μέσο όρο ένα τσιγάρο την ημέρα, έχουν 9 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων, σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους. 

Όσο καπνίζουν 1-1-τσιγάρα την ημέρα έχουν κατά 87% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και σχεδόν 12 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν ειδικά από καρκίνο των πνευμόνων.

Ακόμη, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους συνεχίζουν να καπνίζουν έστω και ένα τσιγάρο την ημέρα σε σχέση με τον αντίστοιχο για όσους κάπνιζαν περιστατικά αλλά το διέκοψαν. 

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα αυτά μετά από ανάλυση στοιχείων που συλλέχθηκαν από περίπου 290.000 άτομα ηλικίας 59 έως 82 ετών, από τους οποίους το 8% ήσαν καπνιστές, το 54% πρώην καπνιστές και το 38% δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Η έρευνα καταλήγει στο γενικό συμπέρασμα ότι πράγματι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο στο κάπνισμα τσιγάρων και ότι όλοι οι καπνιστές πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα, ανεξάρτητα από την ποσότητα τσιγάρων που καπνίζουν. 

 

Send to Facebook Tweet This Share