Τι είναι, τελικά, μία κανονική μερίδα φαγητού;

08/12/2016

Όταν μιλάμε για σωστή διατροφή, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν μιλάμε μόνο για την ποιότητα αλλά και την ποσότητα του φαγητού μας, έτσι ώστε να μην τρώμε ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο απ’ όσο χρειαζόμαστε.

Για παράδειγμα, οι τεράστιες μερίδες που σερβίρονται σε πολλά εστιατόρια, πολλές φορές αντιστοιχούν ακόμη και σε περισσότερες από δύο κανονικές μερίδες.

Με τα ποσοστά της παχυσαρκίας να αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς στη χώρα μας και σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι ειδικοί τονίζουν ότι ένα μέρος του προβλήματος είναι οι μεγάλες ποσότητες φαγητού που καταναλώνουμε. Πολλοί διατροφολόγοι, μάλιστα, θεωρούν ότι η μερίδα του φαγητού αποτελεί την πιο σημαντική πτυχή του ελέγχου του βάρους.

Βέβαια, το τι είναι σωστή μερίδα διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την ηλικία, το ύψος, το βάρος, την υπόλοιπη διατροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας, τη φυσική δραστηριότητα.

Ζυμαρικά -Ρύζι

Όσον αφορά στα αγαπημένα σε όλους ζυμαρικά, μόλις 1-2 φλιτζάνια μαγειρεμένα αποτελούν μια σωστή μερίδα. Το ίδιο ισχύει και για το ρύζι. Αυτό σημαίνει ότι μια τυπική μερίδα εστιατορίου, τουλάχιστον για τα μακαρόνια, ξεπερνά κατά τουλάχιστον 2 φορές την κανονική μερίδα. 

Ψωμί -Δημητριακά

Μία σωστή μερίδα ψωμιού είναι 1 φέτα στο μέγεθος κασέτας κασετοφώνου (όχι βιντεοκασέτας!). Επίσης, η σωστή μερίδα δημητριακών είναι ένα φλιτζάνι και όχι όσα χωράνε στο μπολ! Τέλος, δύο μικρές ψητές πατάτες αποτελούν μια κανονική μερίδα.

Κρέας και ψάρι

Η ποσότητα του κρέατος πρέπει να αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος μιας παλάμης και να μην ξεπερνά τα 120 γραμμάρια. Όσον αφορά στο ψάρι, μην ξεπερνάτε τα 120-140 γραμμάρια. Η μπριζόλα που παίρνουμε από τον κρεοπώλη  συνήθως ξεπερνά τη μερίδα, γι’ αυτό φροντίστε να τη μοιράζετε στα δύο.

Γαλακτοκομικά

Μια σωστή μερίδα γαλακτοκομικών ισοδυναμεί με 1 φλιτζάνι γάλα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι και ένα κομμάτι τυρί ίσο με ένα σπιρτόκουτο, ενώ η συνιστώμενη δόση είναι 2 μερίδες την ημέρα.

Λαχανικά και φρούτα

Εδώ τα πράγματα αλλάζουν, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ λιγότερες ποσότητες από τις συνιστώμενες. Μια σωστή διατροφή περιλαμβάνει την κατανάλωση 5 τουλάχιστον μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Μία μερίδα λαχανικών, για παράδειγμα, ισοδυναμεί με 1 μέτρια ντομάτα, 2 φλιτζάνια λάχανο ή 2 φλιτζάνια μαρούλι. Από τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων, λόγω της χαμηλής θερμιδικής τους αξίας, μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερες μερίδες χωρίς τύψεις. 

1 φρούτου ισοδυναμεί με 1 μήλο, 1 πορτοκάλι, 1 μπανάνα, 2 μεγάλα σύκα, 1 φέτα καρπούζι ή 2 μανταρίνια. Και εδώ μπορούμε να ξεπεράσουμε τις συνιστώμενες ποσότητες, καθώς η υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών που περιέχουν συμβάλλει στην απώλεια λίπους. 

 

Με πληροφορίες από vita.gr

 

Send to Facebook Tweet This Share