Πονοκέφαλος, κόπωση και «μπούκωμα». Μήπως έχετε ιγμορίτιδα;

21/12/2016

Η ιγμορίτιδα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες επίσκεψης στον ιατρό. Επηρεάζει μεγάλους και παιδιά, κάποιες φορές για μερικές ημέρες αλλά συχνά με τακτικές υποτροπές που διαρκούν για μήνες ή ακόμη και χρόνια. Η ιγμορίτιδα προκαλείται όταν οι ρινικοί κόλποι βουλώνουν και γεμίζουν με υγρό (βλέννα) οδηγώντας στην  ανάπτυξη μικροβίων (βακτήρια, ιοί και μύκητες) και προκαλώντας μόλυνση στα ιγμόρεια.

Τον χειμώνα η ιμγορίτιδα είναι πιο συχνή, καθώς μπορεί να αποτελέσει εξέλιξη ενός κοινού κρυολογήματος. Επίσης, οι ρινικοί κόλποι μπορεί να κλείσουν λόγω μιας αλλεργικής ρινίτιδας (οίδημα του βλεννογόνου της μύτης), ρινικών πολυπόδων (μικροί όγκοι στην εσωτερική επένδυση της μύτης), ή σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος (μετατόπιση στη ρινική κοιλότητα).

Μερικά από τα κύρια συμπτώματα της ιγμορίτιδας είναι τα εξής:

- Ρινική συμφόρηση, η οποία προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή από την μύτη

- Πόνος, ευαισθησία και πρήξιμο γύρω από τα μάτια, τα μάγουλα, την μύτη ή το μέτωπό

- Μειωμένη αίσθηση όσφρησης και γεύσης

- Πόνος στο αυτί

- Πόνος στα δόντια και την άνω γνάθο

- Βήχας, ο οποίος μπορεί να επιδεινώνεται τη νύχτα

- Πονόλαιμος

- Δυσοσμία του στόματος

- Κόπωση ή ευερεθιστότητα

- Ναυτία

Τρόποι αντιμετώπισης

Εκτός από την φαρμακευτική αγωγή και τη θεραπεία με αποσυμφορητικά και εισπνοές ατμού που πιθανώς να σας συστήσει ο γιατρός σας, μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα:

- Πίνετε άφθονα υγρά για να κάνετε πιο υδαρή την βλέννα και άρα πιο εύκολο για να την απομακρύνετε από τα ιγμόρεια.

- Εφαρμόστε υγρή θερμότητα στα ιγμόρειά σας με την τοποθέτηση ζεστών, υγρών πετσετών στο πρόσωπό σας. Κάντε το αυτό αρκετές φορές την ημέρα για 5-10 λεπτά κάθε φορά.

- Κάντε ένα ζεστό ντους και εισπνεύστε τον ατμό για να χαλαρώσετε τη βλέννα και να ανοίξετε τις ρινικές οδούς. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να ανακουφίσετε την πίεση στα ιγμόρεια. 

-  Αποφύγετε το αλκοόλ, το κάπνισμα και τον ξηρό αέρα. Όλα αυτά μπορεί να στεγνώσουν τα ιγμόρειά και τις ρινικές σας οδούς, αλλά και να επιδεινώσουν τον ερεθισμό της μεμβράνης από την βλέννα.

- Ο ζεστός, υγρός αέρας μπορεί να ανακουφίσει τη ρινική συμφόρηση. Ένας υγραντήρας αέρα ή οι εισπνοές ατμού από μια κατσαρόλα με βραστό νερό μπορούν επίσης να  βοηθήσουν.

 

Send to Facebook Tweet This Share