ΗΠΑ: μειωμένοι κατά 25% οι θάνατοι από καρκίνο τα τελευταία 25 χρόνια

11/01/2017

Σταθερή μείωση παρουσίασε η θνησιμότητα από καρκίνο στις ΗΠΑ τα 25 χρόνια από το 1991 (όταν είχε σημειώσει τα υψηλότερα επίπεδα) μέχρι το 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου.

Σε πραγματικούς αριθμούς η μείωση αυτή μεταφράζεται σε πάνω από 2 εκατομμύρια λιγότερους θανάτους από καρκίνο κατά την περίοδο 1991-2014. 

Η θνησιμότητα μειώθηκε κατά περίπου 1,5% ετησίως και στα δύο φύλα. Ο ρυθμός διάγνωσης νέων περιστατικών καρκίνου παρουσίασε ετήσια μείωση 2% στους άνδρες, ενώ παρέμεινε σταθερός στις γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου «CA: A Cancer Journal for Clinicians», 

Η μείωση των νέων περιστατικών καρκίνου στους άνδρες οφείλεται κυρίως στην πρόσφατη μείωση των διαγνώσεων καρκίνου του προστάτη, καθώς αρκετοί γιατροί δεν συνιστούν πια ως έλεγχο ρουτίνας το τεστ αίματος PSA, λόγω των υψηλών ποσοστών διάγνωσης καρκίνων, οι οποίοι στην πραγματικότητα ποτέ δεν θα χρειασθούν θεραπεία, επειδή εξελίσσονται πολύ αργά.

Επίσης καθώς όλο και λιγότεροι άνδρες καπνίζουν, πτωτικά κινούνται και οι νέες διαγνώσεις καρκίνου των πνευμόνων, που μειώνονται με διπλάσιο ρυθμό στους άνδρες σε σχέση με στις γυναίκες, οι οποίες επιμένουν να καπνίζουν, όταν οι άνδρες πια το κόβουν.

Μείωση εμφανίζουν και τα νέα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι κάνουν προληπτικές κολονοσκοπήσεις, αφαιρώντας έγκαιρα τυχόν προκαρκινικούς πολύποδες.

Μετά τα ατυχήματα, ο καρκίνος είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου των παιδιών ηλικίας ενός έως 14 ετών στις ΗΠΑ. Εκτιμάται ότι το 2017 περίπου 10.300 παιδιά αυτών των ηλικιών θα διαγνωσθούν με καρκίνο και 1.200 θα πεθάνουν (σχεδόν το ένα τρίτο από λευχαιμία). Τα περιστατικά παιδικών και εφηβικών καρκίνων εμφανίζουν μέση ετήσια αύξηση 0,6% μεταξύ 1975-2014, αλλά η θνησιμότητα μειώνεται συνεχώς λόγω των καλύτερων πια θεραπειών.

 

Send to Facebook Tweet This Share