Το παθητικό κάπνισμα κατά την παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής

16/01/2017

Οι γυναίκες που δεν είναι καπνίστριες αλλά είχαν εκτεθεί εμμέσως στον καπνό του τσιγάρου όταν ήταν παιδιά, έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής σε περίπτωση εγκυμοσύνης, σύμφωνα με κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Tobacco Control.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ερευνητές του Ινστιτούτου Γηριατρικής του Γενικού Νοσοκομείου του Πεκίνου ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 20.000 γυναίκες, 50 ετών και άνω που ζούσαν στην πόλη Γκουανγκζχου της Κίνας. Το 57% των γυναικών είχαν υπάρξει παθητικές καπνίστριες κατά την παιδική τους ηλικίας, δηλαδή πριν τα 18.

Από τις συμμετέχουσες που δεν είχαν υπάρξει ποτέ καπνίστριες οι ίδιες, όσες είχαν ζήσει ως παιδιά στο ίδιο σπίτι με δύο ή περισσότερους καπνιστές είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο αποβολής σε περίπτωση κύησης, ενώ όσες εκτίθονταν στον καπνό του τσιγάρου  πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν 14% μεγαλύτερο κίνδυνο σε σύγκριση με όσες δεν είχαν εκτεθεί ποτέ στο παθητικό κάπνισμα κατά την παιδική τους ηλικία. 

Στις γυναίκες που σε παιδική ηλικία ζούσαν σε σπίτι με έναν καπνιστή ή σπανίως έρχονταν σε επαφή με καπνιστές, δεν εντοπίστηκε κάποια αλλαγή ως προς τον κίνδυνο αποβολής.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, η μελέτη επιβεβαιώνει την ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των αντικαπνιστικών νόμων, ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους, όταν σ’ αυτούς υπάρχουν παιδιά και αναδεικνύει τη σημασία της σωστής ενημέρωσης για τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος. 

 

Send to Facebook Tweet This Share