Τσικνοπέμπτη: φυσικά «όπλα» για μείωση τη χοληστερίνης μετά την κρεατοφαγία

16/02/2017

Η Τσικνοπέμπτη για τους περισσότερους αποτελεί αφορμή για κρεατοφαγία χωρίς προηγούμενο και χωρίς ενοχές. Ωστόσο, έχει αναμφισβήτητα το τίμημά της για την υγεία μας. Η αυξημένη κατανάλωση κρεατικών και άλλων λιπαρών φαγητών οδηγεί σε αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία, ειδικά των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με ιστορικό καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, οι πάσχοντες από διαβήτη, αποφράξεις αρτηριών, οι καπνιστές, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση κ.ά. 

Πέρα από το αυτονόητο «μέτρον άριστον» που πρέπει να θυμόμαστε στο αποψινό τραπέζι, μπορούμε να έχουμε υπόψη και κάποιες τροφές-συμμάχους, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης.

Σκόρδο: Το σκόρδο και τα κρεμμύδια ρίχνουν τη χοληστερίνη, επειδή περιέχουν αντιοξειδωτικά. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση σκόρδου μειώνει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.  Οταν μία σκελίδα κοπεί σε πολλά μικρά κομματάκια, συντελείται μια χημική αντίδραση, το τελικό αποτέλεσμα της οποίας είναι η παραγωγή της ουσίας αλιζίνη. Η ουσία αυτή έχει την ιδιότητα να θανατώνει βακτηρίδια στο στομάχι, να αναπτύσσει αντιπηκτική δράση και να μειώνει τη χοληστερόλη αίματος. 

Κόκκινο κρεμμύδι: έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση κόκκινων κρεμμυδιών συνδέεται με μείωση της «κακής» χοληστερίνης και του κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί περιέχουν καλά μονοακόρεστα λίπη, αλλά και μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και φυτοχημικά, που κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς. Επειδή ωστόσο οι ξηροί καρποί έχουν πολλές θερμίδες, συνιστάται να περιορίζεται η κατανάλωσή τους σε πολύ 100 γραμμάρια την ημέρα. Επίσης, αποφύγετε τους ξηρούς καρπούς που έχουν ψηθεί σε λάδι και προτιμήστε τους ωμούς και ανάλατους. 

Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα σε κατεχίνες, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερίνης στο έντερο. Η τακτική του κατανάλωση συμβάλλει, επίσης, στην καλή υγεία των αιμοφόρων αγγείων και εμποδίζει  τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. 

Αβοκάντο: Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, , τα οποία μειώνουν την κακή χοληστερίνη (LDL) και βελτιώνουν την καλή (ΗDL). Όμως, όπως και με τους ξηρούς καρπούς, έτσι και με τα αβοκάντο πρέπει να προσέχετε τα πολλά λιπαρά που περιέχουν.

 

Send to Facebook Tweet This Share