Πώς σχετίζονται οι κεραυνοί με τους πονοκεφάλους;

22/02/2017

Η συχνότητα των πονοκεφάλων και των ημικρανιών, αυξάνεται κατά το ένα τρίτο τις ημέρες που υπάρχουν καταιγίδες με κεραυνούς, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα. 

Οι ακριβείς αιτίες της ημικρανίας δεν είναι γνωστές, αλλά πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος των πασχόντων είναι πιο ευαίσθητος στις περιβαλλοντικές επιρροές και ότι ορισμένα τρόφιμα, έντονα φώτα ή ακόμα και η πείνα μπορεί να την ενεργοποιήσουν.

Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν 90 πάσχοντες από ημικρανία (το 90% γυναίκες), κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών του Οχάιο και του Μισούρι. Οι συμμετέχοντες κρατούσαν ημερήσιο ημερολόγιο στο οποίο κατέγραφαν πληροφορίες για τους πονοκεφάλους τους για μια περίοδο από 3 μέχρι 6 μήνες. 

Αφού οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία για τους κεραυνούς που είχαν πέσει στις περιοχές όπου έμεναν οι συμμετέχοντες στη διάρκεια αυτής της περιόδου, διαπίστωσαν ότι συχνότητα των πονοκεφάλων γενικώς και της ημικρανίας ειδικώς αυξανόταν κατά 31% και 28% αντιστοίχως τις ημέρες με κεραυνούς.

Αφού έλαβαν υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους των καταιγίδων που θα μπορούσαν να σχετισθούν με τους πονοκεφάλους –όπως η περιβαλλοντική θερμοκρασία, η βαρομετρική πίεση, η ταχύτητα των ανέμων, η υγρασία και η βροχόπτωση– κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κεραυνοί αύξαναν τον κίνδυνο πονοκεφάλου ή ημικρανικής κρίσης κατά 19%.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι πιθανές αιτίες της συσχέτισης μπορούν να εντοπιστούν σε διάφορα φυσικά φαινόμενα. Μια αιτία μπορεί να είναι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν οι κεραυνοί. Επιπλέον, οι κεραυνοί προκαλούν αυξήσεις στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, όπως το όζον, ενώ μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη απελευθέρωση των σπορίων των μυκήτων που μπορεί να οδηγήσουν σε ημικρανία.

 

Send to Facebook Tweet This Share