9 λόγοι για να τρώμε ανανά

13/03/2017

Ο ανανάς είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, του οποίου η καθημερινή κατανάλωση προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Ακολουθούν 8 λόγοι για τους οποίους η τακτική κατανάλωση ανανά είναι επωφελής:

1. Βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο

Ένα φλιτζάνι κομμένου ανανά αντιστοιχεί στο 131%  των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C. Επίσης, ο ανανάς περιέχει ασβέστιο και σίδηρο.

2. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες 

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ανανά μπορούν να συμβάλουμ στην πρόληψη της δημιουργίας καρκινικών κυττάρων ή «ελεύθερων ριζών» και στην προστασία έναντι της εμφάνισης νοσημάτων φθοράς όπως καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο ανανάς έχει προστατευτική δράση έναντι του  καρκίνου του προστάτη και του εντέρου.

3. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Ο ανανάς είναι υψηλός σε αντιοξειδωτικά τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας έναντι του κοινού κρυολογήματος.

4. Πέψη

Τα ένζυμα του ανανά διευκολύνουν την πέψη λόγω των ισχυρών αποδομητικών του ιδιοτήτων. Συγκεκριμένα, περιέχει βρομελίνη , ένα πεπτικό ένζυμο που βοηθά στη χώνεψη των τροφών και δεν απαλύνει το αίσθημα του «φουσκώματος» .Η βρομελίνη βρίσκεται μόνο στον φρέσκο ανανά και είναι καλό να τον τρώτε μετά από ένα πλούσιο γεύμα.

5. Δερματική υγεία

Ο ανανάς καταπραΰνει τις φλεγμονές και την ερυθρότητα και υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου. Επομένως, η τακτική του κατανάλωση κάνει το δέρμα πιο απαλό και σφριγηλό.

6. Πρόληψη της κόπωσης

Η τακτική κατανάλωση ανανά προλαμβάνει την κόπωση, καθώς είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, το οποίο αποτρέπει τις κυτταρικές βλάβες και δίνει ενέργεια στον οργανισμό. 

7. Υγεία οστών

Το μαγγάνιο που περιέχεται στον ανανά βοηθά, επίσης, στην ανάπτυξη γερών οστών και των συνδετικών ιστών. Οι γιατροί συστήνουν οι άνδρες να παίρνουν 2,2 χιλιοστόγραμμα μαγγανίου τη μέρα και ότι οι γυναίκες να παίρνουν 1,9 χιλιοστόγραμμα . Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας , οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όσον αφορά τα οστά τους, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την προσθήκη ανανά στα γεύματά τους.

8. Υγεία μαλλιών

Ο ανανάς μαλακώνει τα μαλλιά και συμβάλλει στη γενικότερη υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Φτιάξτε χυμό από φρέσκο ανανά και προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και λίγο γάλα αμυγδάλου και εφαρμόστε το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής και στα μαλλιά. Αφήστε το να δράσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε. Επαναλάβετε 2-3 φορές τη βδομάδα. 

9. Υγεία ματιών

Η πλούσια σε αντιοξειδωτικά σύσταση του ανανά, όπως και άλλων φρούτων, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη που αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας όρασης κατά την ενήλικο ζωή.Τα ευρήματα μιας μελέτης υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση 3 μερίδων φρούτων την ημέρα έναντι 1,5 μειώνουν κατά 36% τη πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και την επακόλουθη εμφάνιση προβλημάτων όρασης.

 

Send to Facebook Tweet This Share