Φυλή του Αμαζονίου έχει τις πιο υγιείς καρδιές του κόσμου

21/03/2017

Τα μέλη μιας πρωτόγονης φυλής του Αμαζονίου φαίνεται να έχουν τις πιο υγιείς καρδιές στον κόσμο, σύμφωνα με αποκαλύψεις επιστημόνων του πανεπιστημίου του New Mexico, οι οποίοι μελέτησαν την υγεία των μελών της φυλής και δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Πρόκειται για τη φυλή Τσιμάνι, που κατοικεί στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βολιβία. Οι Τσιμάνοι ζουν μια ενεργό ζωή, ασχολούμενοι με τη γεωργία και αναζητώντας τροφή στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, όπως αναφέρουν οι ερευνητές. 

Χάρη στον ιδιαίτερο τρόπο ζωής τους, εννέα στους δέκα Τσιμάνι έχουν πεντακάθαρες αρτηρίες, οι οποίες σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού του δυτικού κόσμου εμφανίζονται αποφραγμένες από πλάκες χοληστερόλης, που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. 

Το 85% των Τσιμάνι φαίνεται να ζουν όλη τους τη ζωή χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα αθηροσκλήρωσης, σύμφωνα με τον δρ Gregory Thomas, επικεφαλής συγγραφέα της σχετικής μελέτης και ιατρικό διευθυντή του «Memorial Care Heart & Vascular Institute at Long Beach Memorial» στην Καλιφόρνια.

Όπως αποκαλύπτουν οι ερευνητές, σχεδόν κανένα μέλος της φυλής, ούτε καν οι πιο ηλικιωμένοι, ηλικίας, για παράδειγμα, 80 ετών, δεν έχουν ενδείξεις μέτριας ή σοβαρής αθηροσκλήρωσης . 

Η επιστημονική ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα μελέτησε τα επίπεδα ασβέστωσης των στεφανιαίων αρτηριών (CAC) των Τσιμάνι, τα οποία αποτελούν ένδειξη για απόφραξη των αρτηριών και για αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος. Αυτό επιτεύχθηκε με την πραγματοποίηση αξονικής τομογραφίας σε 750 μέλη της φυλής. 

Σε ηλικία 45 ετών, σχεδόν κανένας Τσιμάνι δεν παρουσίαζε ασβέστωση των στεφανιαίων αρτηριών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους Αμερικανούς αυτής της ηλικιακής ομάδας φτάνει το 25%. Μέχρι να φτάσουν τα 75, σχεδόν τα δύο τρίτα των Τσιμάνι παρουσιάζουν μηδενικά επίπεδα ασβέστωσης, με το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ να είναι 80%.

Η διατροφή των Τσιμάνι είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μη επεξεργασμένους, πλούσιους σε φυτικές ίνες υδατάνθρακες, όπως ρύζι, μπανάνες, καλαμπόκι, ξηρούς καρπούς και φρούτα, ενώ η πρωτεΐνη τους προέρχεται από άπαχο κρέας άγριων θηραμάτων και ψαριών. Επιπλέον, δεν καπνίζουν και παραμένουν σωματικά δραστήρια σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όλα αυτά αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που ενδεχομένως να συμβάλλουν στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριών της καρδιάς. 

Αν, λοιπόν, οι Τσιμάνοι μπορούν να μας διδάξουν κάτι, αυτό είναι η τήρηση μιας ολιστικής προσέγγισης στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει λίγα κορεσμένα λιπαρά και πολλά προϊόντα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, η αποχή από το κάπνισμα και η έντονη σωματική δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, είναι πρακτικές που  μπορούν να μας χαρίσουν μια γερή καρδιά. 

 

Send to Facebook Tweet This Share