Νηστεία: ποια τα οφέλη της για την υγεία μας και τι πρέπει να προσέξουμε

06/04/2017

Η Ορθόδοξη Χριστιανική νηστεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής, αφού σύμφωνα με τη χριστιανική θρησκεία επιβάλλεται να νηστεύουμε 180-200 ημέρες ετησίως. Βέβαια, πέρα από τους θρησκευτικούς λόγους, πολλοί και για λόγους αποτοξίνωσης.

Πώς επηρεάζει, λοιπόν, η νηστεία την υγεία μας;

Αποτοξίνωση και απώλεια βάρους

Η νηστεία αποτελεί μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση αφού καθημερινά καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε λιπαρά με συνέπεια τα διάφορα προβλήματα υγείας να είναι αναπόφευκτα. Νηστεύοντας για 40 ημέρες, μέχρι δηλαδή το Πάσχα, ο οργανισμός έχει την ευκαιρία να αποβάλει τις διοξίνες, ενώ παράλληλα διευκολύνεται η απώλεια βάρους.

Μείωση πίεσης, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων 

Σε όλη την διάρκεια της νηστείας η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια μειώνονται σημαντικά αφού απαγορεύεται η κατανάλωση κρεατικών. Εξάλλου, όσοι νηστεύουν επιτρέπεται να φάνε όσπρια λαδερά, φρούτα και λαχανικά. 

Πρόληψη ασθενειών

Η υιοθέτηση αυτής της τακτικής φαίνεται ότι προλαβαίνει την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Η αύξηση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, συνεπάγεται αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και φυλλικού οξέος και μείωση στην πρόσληψη επιβλαβών κορεσμένων λιπαρών, με συνεπακόλουθες ευεργετικές επιδράσεις στη μείωση της ολικής και LDL (κακής)-χοληστερόλης. Επίσης η κατανάλωση φυτικών ινών, μειώνει τη γλυκόζη και τα λιπίδια και χαρίζει ευεξία και μακροζωία

Πρωτεΐνη 

Οι όποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν από την παραδοσιακή διατροφή της Σαρακοστής περιορίζονται στην στέρηση πρωτεϊνών και σιδήρου λόγω της μη κατανάλωσης κρέατος. Ωστόσο, η άποψη ότι η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι δυνατόν να επιτευχθεί μόνο μέσα από την πρόσληψη κρέατος δεν είναι ακριβής. Όλες οι φυτικές τροφές, με εξαίρεση τα φρούτα, περιέχουν πρωτεΐνη. Τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια), ο αρακάς, η σόγια και τα προϊόντα της (τυρί τόφου, τέμπε), οι ξηροί καρποί, αποτελούν πλούσιες πηγές φυτικής πρωτεΐνης.

Σίδηρος

Επιπλέον, τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια), τα λαχανικά (σπανάκι, κολοκυθάκια, αρακάς, μπρόκολο, φύλλα παντζαριού, ντοματοχυμός ), τα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα, σταφίδες) και οι ξηροί καρποί (κάσιους, αμύγδαλα, φιστίκια, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, σουσάμι) αποτελούν πλούσιες πηγές σιδήρου.

 

Με στοιχεία από

www.iatropedia.gr και

www.mednutrition.gr

 

Send to Facebook Tweet This Share