Ανακαλύφθηκε το γονίδιο του ξενύχτη!

10/04/2017

Αν κοιμόσασταν ανέκαθεν αργά ενώ δυσκολεύεστε να ξυπνάτε το πρωί, με άλλα λόγια είστε «νυχτερινός τύπος», μάλλον θα πρέπει να ρίξετε το φταίξιμο στο DNA σας, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

 

Συγκεκριμένα, ερευνητές του πανεπιστημίου Rockefeller της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι η μετάλλαξη  του γονιδίου CRY1 αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του βιολογικού ρολογιού, με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να ξενυχτά με μεγαλύτερη ευκολία σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί διαταραχή του κιρκαδικού ρυθμού, δηλαδή αυτού που ονομάζουμε «βιολογικό ρολόι» του οργανισμού και που ρυθμίζει το πότε νυστάζουμε και πότε είμαστε έτοιμοι να ξυπνήσουμε. Αυτή  διαταραχή του βιολογικού ρολογιού επιμηκύνει τον κιρκαδικό κύκλο και, ως εκ τούτου, τα άτομα που εμφανίζουν την μετάλλαξη είναι εξ φύσεως ξενύχτηδες, ενώ δυσκολεύονται να ξυπνήσουν το πρωί.

Συγκεκριμένα, στα άτομα αυτά ο ύπνος μετατίθεται προς τα εμπρός κατά δύο έως τέσσερις ώρες σε σχέση με τη συνηθισμένη ώρα ύπνου. Ενώ στους περισσότερους ανθρώπους η ορμόνη μελατονίνη που ρυθμίζει τον ύπνο, αρχίζει να αυξάνεται μεταξύ 9 και 10 το βράδυ, σε μερικούς αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και μετά τις 2 ή τις 3 το πρωί.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η εν λόγω γονιδιακή μετάλλαξη εντοπίζεται σε κάθε 1 στους 75 ανθρώπους.

Οι άνθρωποι που ξενυχτούν και δεν μπορούν  να ξυπνήσουν εύκολα το πρωί αλλά είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν λόγω δουλειάς ή άλλων υποχρεώσεων, συχνά νιώθουν κουρασμένοι όλη τη μέρα, πράγμα που επιβαρύνει την υγεία τους.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό "Cell".

 

 

Send to Facebook Tweet This Share