Μαύρη σοκολάτα: τα οφέλη της για την υγεία μας

26/05/2017

Η μαύρη σοκολάτα είναι πιο πικρή από τη σοκολάτα γάλακτος και πιο σκούρα στο χρώμα. Δεν έχει γάλα και αρκετοί είναι εκείνοι που την αγαπούν γιατί προτιμούν την αυθεντική γεύση του κακάο και της σοκολάτας και όχι την αλλοιωμένη της εκδοχή, που είναι η σοκολάτα γάλακτος.

Είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών, ενώ είναι ,επίσης, πλούσια πηγή φυτικών ινών, καλίου, μαγγανίου, ψευδάργυρου, σεληνίου, μαγνησίου και σιδήρου. 

Προστατεύει την καρδιά

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση σοκολάτας, ιδίως της μαύρη, έχει καρδιαγγειακά οφέλη, ενώ πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ δείχνει ότι αυτό ισχύει και για τις αρρυθμίες, μία πάθηση που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής ανεπάρκειας, άνοιας και πρόωρου θανάτου.

Μειώνει τη χοληστερίνη

Τα συστατικά της μαύρης σοκολάτας φαίνεται ότι προστατεύουν από την οξείδωση της LDL χοληστερίνης, που αποτελεί βασικό παράγοντα δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας. Αποτέλεσμα αυτής της προστατευτικής δράσης είναι η ελαττωμένη εναπόθεση χοληστερίνης στις αρτηρίες, με ευχάριστο επακόλουθο τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου μακροπρόθεσμα. Η μαύρη σοκολάτα, που περιέχει κακάο πλούσιο σε φλαβονόλες, φαίνεται πως έχει ευεργετική δράση συνολικά στο λιπιδαιμικό προφίλ, ελαττώνοντας την «κακή» LDL και αυξάνοντας την «καλή» HDL χοληστερίνη.

Μειώνει το στρες

Η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, που περιέχονται στο κακάο, διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ θεωρούνται «κλειδί» για τη γρήγορη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Πιστεύεται, επίσης, ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ενός βασικού νευροδιαβιβαστή με ηρεμιστική και χαλαρωτική δράση. Τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι συνήθως χαμηλά σε άτομα με κατάθλιψη και σε γυναίκες που βιώνουν τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. 

Προστατεύει το δέρμα

Οι φλαβονόλες προστατεύουν από την επιζήμια δράση του ήλιου, βελτιώνουν την αιματική ροή στο δέρμα, ενώ παράλληλα αυξάνουν την πυκνότητα και την ενυδάτωσή του. Επιστημονική μελέτη έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας πλούσιας σε φλαβονόλες παρέχει σημαντική φωτοπροστασία και επομένως είναι αποτελεσματική στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές επιπτώσεις της υπεριώδους (UV) ακτινοβολίας.

Ανακουφίζει από τον βήχα

Η θεοβρωμίνη που περιέχεται στη μαύρη σοκολάτα έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει το νεύρο που προκαλεί τον έντονο βήχα και βοηθά στην άμεση ανακούφιση από τον βήχα, όπως έχει αποδειχτεί από βρετανικές μελέτες. Εν αντιθέσει, δε, με τα περισσότερα αντιβηχικά σιρόπια, η σοκολάτα δεν θα σας φέρει υπνηλία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: 

Θερμίδες: Παρά τα πολλά της οφέλη, η μαύρη σοκολάτα συνοδεύεται και από μερικές έξτρα θερμίδες και περιορισμένη ποσότητα ζάχαρης, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τη σοκολάτα γάλακτος. Γι’ αυτό είναι καλό η κατανάλωσή της να γίνεται με μέτρο. Προτιμήστε μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70%  περιεκτικότητα σε κακάο.

Καφεΐνη: Η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από ό,τι η σοκολάτα γάλακτος, γι’ αυτό η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση του καρδιακού ρυθμού, διάρροια, άγχος, ευερεθιστότητα, νευρικότητα και αφυδάτωση.

Πέτρες στα νεφρά: Η περιεκτικότητά της σε οξαλικά οξέα αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων στους νεφρούς. Άτομα με  προδιάθεση για σχηματισμό λίθων στους νεφρούς ή με ιστορικό νεφρολιθίασης συστήνεται να αποφεύγουν τη μαύρη σοκολάτα.

 

Send to Facebook Tweet This Share