Γιατί τα κουνούπια προτιμούν κάποιους ανθρώπους, ενώ άλλους όχι;

06/06/2017

Το έχουμε όλοι σκεφτεί κατά καιρούς και η επιστήμη το επιβεβαιώνει: ορισμένοι άνθρωποι αποτελούν «μαγνήτη» για τα κουνούπια. 

Τι είναι, όμως, αυτό που τελικά προσελκύει τα κουνούπια; 

Πριν από λίγα χρόνια, Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι τα κουνούπια αντιλαμβάνονται την παρουσία μας μέσω τριών σετ υποδοχέων που διαθέτουν. Το ένα σετ ανιχνεύει το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται με κάθε εκπνοή, το άλλο σετ ανιχνεύει τα ίχνη της οκτενόλης (μιας χημικής ουσίας που υπάρχει στην ανάσα και τον ιδρώτα) και το τρίτο ανιχνεύει το μίγμα από τις υπόλοιπες ουσίες που συνθέτουν τη μυρωδιά του σώματος. Οι επιστήμονες ξέρουν επίσης ότι η γενετική καθορίζει σε ποσοστό 85% το αν κάποιος θα είναι ελκυστικός για τα θηλυκά κουνούπια ή όχι. Επιπλέον, έχουν εντοπιστεί ορισμένα στοιχεία της χημείας του σώματός μας, τα οποία «καλοβλέπουν» τα κουνούπια. 

Γυμναστική και παραγωγή γαλακτικού οξέος: Όσο πιο ιδρωμένοι είμαστε τόσο περισσότερο προσελκύουμε κουνούπια. Οι άνθρωποι που παράγουν περισσότερο γαλακτικό οξύ, το οποίο εκπέμπεται από το σώμα μας μέσω των ιδρωτοποιών αδένων, προσελκύουν περισσότερα κουνούπια. επιτίθενται περισσότερο τα κουνούπια όταν βρισκόμαστε έξω και κάνει ζέστη. 

Τύπος αίματος: Έρευνες έχουν δείξει, ότι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0 προσελκύουν περισσότερο τα κουνούπια. Δεύτεροι έρχονται όσοι έχουν ομάδα αίματος Β και μετά όσοι έχουν ομάδα αίματος Α. 

Διοξείδιο του Άνθρακα: Ακόμα και η αναπνοή μπορεί να προσελκύσει τα κουνούπια, αφού προσελκύονται από το διοξείδιο του άνθρακα που παράγουμε κατά την εκπνοή. Όσοι παράγουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, δέχονται περισσότερα τσιμπήματα από τα κουνούπια. Για παράδειγμα, οι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να δεχτούν τις επιθέσεις των κουνουπιών, κυρίως επειδή είναι πιο μεγαλόσωμοι από τις γυναίκες, οπότε εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Εγκυμοσύνη: Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες είναι πιο ελκυστικές για τα κουνούπια και αυτό γιατί έγκυες γυναίκες αναπνέουν περισσότερο, οπότε εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έλκουν τα κουνούπια προς το μέρος τους. Ακόμη ένας λόγος είναι ότι οι έγκυες έχουν την ιδανική θερμοκρασία σώματος. 

Ποικιλία βακτηρίων: Το δέρμα μας είναι κυριολεκτικά γεμάτο με βακτήρια και υπολογίζεται, ότι ο μέσος άνθρωπος έχει περίπου ένα τρισεκατομμύριο βακτήρια στο σώμα του. Τα είδη των βακτηρίων που υπάρχουν στο σώμα μας διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και επηρεάζουν το πόσο ένας άνθρωπος προσελκύει τα κουνούπια ή όχι.

Κακοσμία ποδιών: Μία άλλη εξαιρετικά ελκυστική κατάσταση για τα κουνούπια είναι η κακοσμία των ποδιών. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Βάγκενινγκεν, στην Ολλανδία, είχαν εξετάσει προ ετών δείγματα ιδρώτα από τα πέλματα 48 ανδρών, ηλικίας 20 έως 64 ετών. Όπως διαπίστωσαν, όσα δείγματα περιείχαν τα περισσότερα είδη βακτηρίων (σ.σ. η κακοσμία των ποδιών οφείλεται στη συσσώρευση βακτηρίων) ήταν και τα πιο ελκυστικά για τα κουνούπια.

Υψηλές συγκεντρώσεις στεροειδών ή χοληστερόλης στην επιδερμίδα: Όσοι έχουν υψηλές συγκεντρώσεις στεροειδών ή χοληστερόλης στην επιδερμίδα τους προσελκύουν περισσότερο τα κουνούπια, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην πως τα κουνούπια προτιμούν όσους έχουν πρόβλημα χοληστερόλης, αλλά μάλλον ότι προτιμούν εκείνους των οποίων ο οργανισμός επεξεργάζεται πιο αποδοτικά τη χοληστερόλη των τροφίμων, τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού της οποίας συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος.

Υπερπαραγωγή ουρικού οξέος: Τα κουνούπια λατρεύουν επίσης τους ανθρώπους που παράγουν υπερβολικά ποσά ορισμένων οξέων, όπως για παράδειγμα το ουρικό οξύ. Αυτές οι ουσίες προκαλούν τις οσφρητικές αισθήσεις των κουνουπιών με αποτέλεσμα να "προσγειώνονται" πάνω στα ανυποψίαστα θύματά τους. Το ουρικό οξύ είναι μια ουσία η οποία παράγεται από τον οργανισμό μας κατά την αποδόμηση των πουρινών και αποβάλλεται από αυτόν μέσω των ούρων.

 

Δείτε επίσης: Πώς να αποφύγετε τα κουνούπια με φυσικά μέσα.

 

Send to Facebook Tweet This Share