Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής – 7 τρόποι με τους οποίους η μουσική επηρεάζει τη ψυχική και σωματική μας υγεία

21/06/2017

Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής καθιερώθηκε το 1982 με πρωτοβουλία του, τότε, Γάλλου υπουργού πολιτισμού Jack Lang. 

Η Γιορτή της Μουσικής, από το 1985, εξαπλώθηκε έξω από τα Γαλλικά σύνορα και η Αθήνα, 1η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, ήταν η πρώτη πόλη στην οποία η Γιορτή πραγματοποιήθηκε εκτός Γαλλίας.

Η μουσική επηρεάζει τον εγκέφαλο με διάφορους θετικούς τρόπους. Ανεβάζει τη διάθεση, μας δίνει ενέργεια και μας κάνει να νιώθουμε αισιόδοξοι και έτοιμοι να δημιουργήσουμε. Αποτελεί ένα εργαλείο που διεγείρει όλες τις δομές του εγκεφάλου, αυξάνοντας τη λειτουργικότητά του.

1. Βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών με απώλεια μνήμης: Η ικανότητα του ανθρώπου να βιώνει τη μουσική παραμένει ανεπηρέαστη ακόμη και μετά τη διάγνωση άνοιας ή νόσου του Αλτσχάιμερ. Μάλιστα, η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιείται στους ασθενείς αυτούς για την ανάκληση αναμνήσεων, για τη μείωση του θυμού και τη βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων αλλά και του κινητικού συντονισμού. 

2. Μειώνει τις παρενέργειες της θεραπείας των καρκινοπαθών: Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία εμφανίζουν μειωμένα συμπτώματα άγχος όταν ακούν μουσική, καθώς και μειωμένη τάση για ναυτία και εμετούς.

3. Βοηθά στην αποκατάσταση της ομιλίας: Υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου η μουσικοθεραπεία βοήθησε σημαντικά ανθρώπους που ανάρρωναν μετά από τραυματικές εγκεφαλικές βλάβες. Σε περιπτώσεις όπου είχε επηρεαστεί η ομιλία, η οποία ελέγχεται από την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, διαπιστώθηκε ότι το τραγούδι, το οποίο συνδέεται με τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου, μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της βλάβης που εντοπίζεται στην αριστερή πλευρά. 

4. Βελτιώνει τις οπτικές και τις λεκτικές ικανότητες: Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η ενασχόληση με τη μουσική και, ειδικότερα, ο αριθμός των ετών που ένα άτομο εξασκείται με τη μουσική, σχετίζεται άμεσα με την ενίσχυση βασικών ηχητικών μηχανισμών κωδικοποίησης διαφόρων ερεθισμάτων του περιβάλλοντος και, κατά συνέπεια, των ενίσχυση των προφορικών και λεκτικών ικανοτήτων του ατόμου. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι η μουσική συνδέεται με τη βελτίωση της οπτικο-χωρικής νοημοσύνης.

5. Βελτιώνει τη διάθεση: Διάφορες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει αυτό που όλοι γνωρίζουμε - τη «θεραπευτική» επίδραση της αγαπημένης μας μουσικής στη ψυχική μας διάθεση. Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και το άκουσμα λυπητερής μουσικής προσφέρει ένα αίσθημα ανακούφισης και ασφάλειας. Η μουσική διεγείρει συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την εκδήλωση συναισθημάτων και προκαλεί την παραγωγή της ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τα κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν το αίσθημα ανταμοιβής και ευχαρίστησης. Παράλληλα, το άκουσμα μουσικής κρατά σε χαμηλά επίπεδα την κορτιζόλη, την ορμόνη που σχετίζεται με την εκδήλωση του άγχους. 

6. Βελτιώνει τη μνήμη: Όταν ακούμε μουσική, τα κύματα άλφα όσο και τα θήτα παράγονται περισσότερο από τον εγκέφαλο. Τα κύματα θήτα δημιουργούν την αίσθηση ηρεμίας και ξεκούρασης και σε αυτή την κατάσταση ο εγκέφαλός μπορεί να συγκεντρωθεί καλύτερα, να επεξεργαστεί και να αποθηκεύσει πληροφορίες πιο αποτελεσματικά. Επιπλέον, βραχυπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη μνήμη επηρεάζονται από το άγχος. Καθώς η μουσική ενισχύει την παραγωγή της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης, που είναι οι ορμόνες της καλής διάθεσης, ενδυναμώνει, παράλληλα, τη μνήμη μας. 

7. Ενισχύει τις μαθησιακές και γνωστικές ικανότητες: Οι μουσικοί έχουν μια αυξημένη ικανότητα να ενσωματώσουν αισθητηριακές πληροφορίες από την ακοή, αφή, και όραση. Γι’ αυτό, η ενασχόληση με τη μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αντιληπτικών συστημάτων επεξεργασίας, τα οποία διευκολύνουν την κωδικοποίηση και αναγνώριση του ρυθμού και του λόγου και συμβάλλει στην ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων του ατόμου. Ερευνητές στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης διαπίστωσαν ότι τα παιδιά και οι ενήλικες με εκτεταμένη μουσική εκπαίδευση δείχνουν βελτιωμένη λειτουργία εγκεφάλου σε σύγκριση με μη-μουσικούς, όσον αφορά στη γνωστική ευελιξία, τη μνήμη, και την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών. Ακόμη, διάφορες μελέτες γύρω από το «φαινόμενο Μότσαρτ», έχουν δείξει ότι το άκουσμα κλασικής μουσικής πριν από την εκτέλεση μιας ορισμένης δραστηριότητας, αυξάνει την η ικανότητα επίλυσης και διεκπεραίωσής της.

 

Send to Facebook Tweet This Share