Αποζημίωση 417 εκ. δολαρίων από τη Johnson & Johnson, για πρόκληση καρκίνου μετά από τη χρήση ταλκ

23/08/2017

Την καταβολή αποζημίωσης ύψους 417 εκατομμυρίων δολαρίων  από την εταιρεία Johnson & Johnson διέταξε δικαστήριο της Καλιφόρνια, σε γυναίκα που υποστηρίζει ότι ανέπτυξε καρκίνο των ωοθηκών τελικού σταδίου μετά τη χρήση προϊόντων της εταιρείας που έχουν ως βάση το ταλκ.

Πρόκειται για αποζημίωση ρεκόρ για τα δεδομένα παρόμοιων δικαστικών υποθέσεων, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία έρχεται αντιμέτωπη με τέτοιου είδους κατηγορίες. Χιλιάδες αγωγές έχουν προηγηθεί στις ΗΠΑ, με κύρια κατηγορία την άρνηση της Johnson & Johnson να προειδοποιήσει το καταναλωτικό κοινό για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου λόγω της χρήσης προϊόντων της εταιρείας με βάση το ταλκ. 

Το ποσό των 417 εκατομμυρίων δολαρίων  επιδικάστηκε στην Eva Echeverria ένα χρόνο μετά την κατάθεση της σχετικής αγωγής, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ανωτάτου δικαστηρίου του Λος Άντζελες.

Όπως αναφέρθηκε στη δίκη, η 63χρονη Echeverria ανέπτυξε τη νόσο μετά από δεκαετίες χρήσης προϊόντων με ταλκ για σκοπούς γυναικείας υγιεινής. 

Σε δήλωση σε σχέση με την υπόθεση, η Johnson & Johnson ανέφερε ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση στη δικαστική απόφαση, «καθοδηγούμενη από την επιστήμη, η οποία υποστηρίζει την ασφάλεια του προϊόντος με το όνομα Baby Powder». 

Σημειώνεται ότι εναντίον  της εταιρείας εκκρεμούν πολλές άλλες παρόμοιες υποθέσεις, ενώ η J&J έχει ήδη κληθεί να πληρώσει αποζημιώσεις ύψους 307 εκατ. δολαρίων μετά από άλλες τέσσερις δίκες τις οποίες έχασε. Εντούτοις, οι δικηγόροι της εταιρείας εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι τα ερευνητικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν την ύπαρξη κάποιου συσχετισμού ανάμεσα στον καρκίνο των ωοθηκών και στην έκθεση των γεννητικών οργάνων σε προϊόντα με ταλκ. 

 

Send to Facebook Tweet This Share