5 λόγοι για να γελάμε περισσότερο

03/10/2017

Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο έλεγαν οι παλιοί και η επιστήμη το επιβεβαιώνει. Το γέλιο μας αναζωογονεί και μας επαναφέρει την ισορροπία στη ψυχική μας κατάσταση, όταν δεν αισθανόμαστε καλά. Τα οφέλη του γέλιου, όμως, δεν αφορούν μόνο τη διάθεσή μας αλλά και πολλές άλλες παραμέτρους της υγείας μας.

Όταν γελάμε, παρατηρούνται διάφορες αλλαγές στον οργανισμό μας. Τεντώνουμε τους μυς του προσώπου και του σώματός μας, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση αυξάνονται και αναπνέουμε γρηγορότερα, με αποτέλεσμα 

1. Μας γυμνάζει

Τα οφέλη του γέλιου έχει αποδειχτεί ότι είναι παρόμοια με αυτά της γυμναστικής. Μάλιστα, ο συνδυασμός του γέλιου με την κίνηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος ενίσχυσης του καρδιακού ρυθμού.  Σύμφωνα με τον William Fry, ειδικό στην έρευνα γύρω από τα οφέλη του γέλιου, χρειάζονται 10 λεπτά κωπηλασίας για να φτάσει ο καρδιακός ρυθμός στο ίδιο επίπεδο που φτάνει μετά από 1 λεπτό δυνατού γέλιου. 

Το γέλιο, βέβαια, δεν αντικαθιστά την σωματική άσκηση αλλά σίγουρα ενισχύει την προσπάθειά μας. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουν διαδοθεί διάφορα προγράμματα εκγύμνασης που βασίζονται σε αυτόν τον συνδυασμό, όπως είναι η γιόγκα γέλιου. 

Μία άλλη αμερικανική έρευνα με επικεφαλής τον Maciej Buchowski, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μετά από 10-15 λεπτά γέλιου καίονται περίπου 50 θερμίδες.

2. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Maryland εξέτασαν τις αλλαγές που παρατηρούνταν στα αιμοφόρα αγγεία, όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα παρακολουθούσαν κωμικές ή δραματικές ταινίες. Μετά την προβολή, τα αιμοφόρα αγγεία των μελών της ομάδας που είχα παρακολουθήσει κωμωδία λειτουργούσαν φυσιολογικά, παρουσιάζοντας κανονική διαστολή και συστολή. Όμως, τα αιμοφόρα αγγεία των συμμετεχόντων που είχαν παρακολουθήσει δράμα ήταν τεταμένα και η κυκλοφορία του αίματος γινόταν πιο δύσκολα.

3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Το αυξημένο άγχος σχετίζεται με μειωμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω χημικών αντιδράσεων που προκαλεί στον οργανισμό. Το αυθόρμητο γέλιο μειώνει το άγχος και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το χιούμορ ενδέχεται να αυξάνει τα αντισώματα του οργανισμού που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. 

4. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος

Μια μικρή έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 19 άτομα με διαβήτη έδειξε ότι μετά την παρακολούθηση μιας κωμωδίας, οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους σε σύγκριση με τα επίπεδα που είχαν μετά την παρακολούθηση μιας κουραστικής διάλεξης.

5. Μειώνει τον πόνο

Διάφορες έρευνες έχον διαπιστώσει ότι τα άτομα που βιώνουν πόνο ή σωματική δυσφορία αισθάνονται πολύ καλύτερα όταν γελούν. Με το γέλιο αυξάνεται η έκκριση ορισμένων «καλών» ορμονών, των ενδορφινών και της σεροτονίνης, που αποτελούν τα φυσικά οπιούχα του οργανισμού.

 

Παρόλ’ αυτά, η έρευνα γύρω από την επίδραση του γέλιου στην υγεία μας παρουσιάζει αρκετές προκλήσεις, που προκύπτουν, κυρίως, από τη δυσκολία προσδιορισμού σχέσεων αιτίας- αποτελέσματος, Για παράδειγμα, μια έρευνα μπορεί να δείξει ότι τα άτομα που γελούν περισσότερο έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν. Αυτό, όμως, μπορεί να συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι που είναι γενικά υγιείς έχουν περισσότερους λόγους να γελούν. Από την άλλη, σε μια ομάδα από ανθρώπους που έχουν την ίδια ασθένεια οι ερευνητές μπορεί να διαπιστώσουν ότι αυτοί που γελούν περισσότερο έχουν και περισσότερη ενέργεια. Αυτό όμως μπορεί να μην οφείλεται στο γέλιο αλλά στο ότι οι άνθρωποι που γελούν περισσότερο έχουν προσωπικότητες που τους επιτρέπουν να αντεπεξέρχονται καλύτερα στις δυσκολίες. 

Ακόμη, όμως, και αν δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν και γιατί το γέλιο βελτιώνει την υγεία μας, αναμφίβολα βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας και το να γελάμε με καλή παρέα ή ακόμη και μόνοι μας είναι από μόνο του ένας καλός λόγος για να γελάμε. 

 

Send to Facebook Tweet This Share