Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: σημαντικές πληροφορίες και εκδηλώσεις εβδομάδας

13/11/2017

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με αφορμή τα γενέθλια του Frederick Banting, που, μαζί με τον Charles Best, συνέλαβε πρώτος την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1922.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη είναι  «Γυναίκες και Διαβήτης – Το δικαίωμά μας για ένα υγιές μέλλον». Υπολογίζεται ότι πάνω από 199 εκατομμύρια γυναίκες ζουν σήμερα με διαβήτη και το σύνολο αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε 313 εκατομμύρια μέχρι το 2040, ενώ αποτελεί την ένατη κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες παγκοσμίως, προκαλώντας 2,1 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Τι είναι ο διαβήτης;

Ο διαβήτης είναι μία «σιωπηλή» ασθένεια, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα κύριες ασθένειες που προκαλούν αναπηρίες στους ενήλικες και που προσβάλλει όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, επιφέροντας αυξημένη νοσηρότητα στους ασθενείς λόγω πολλαπλών επιπλοκών.

Ο σακχαρώδης διαβήτης χωρίζεται στον τύπο 1, που απαντάται κυρίως στο νεανικό πληθυσμό και στον τύπο 2, που χαρακτηρίζεται ως ο διαβήτης των ενηλίκων. Προσφάτως έχει παρατηρηθεί ότι ο τύπος 2,όχι μόνο έχει αυξηθεί ραγδαία αλλά παρουσιάζεται ακόμη και σε παιδιά. Για την εμφάνιση του τύπου 2 έχουν ενοχοποιηθεί η παχυσαρκία, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η έλλειψη άσκησης.

Συμπτώματα

Ο σακχαρώδης διαβήτης συχνά δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα. Εάν εμφανίζονται, τα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εκδηλωθεί περιλαμβάνουν την πολυδιψία (συχνή ή/και έντονη δίψα), την πολυουρία/συχνουρία (συχνή ούρηση), την πολυφαγία και  το αίσθημα πείνας, την κόπωση, τη θολή όραση, τη ναυτία, τον έμετο, την απώλεια σωματικού βάρους (παρά την πολυφαγία) και άλλα.

Διάγνωση

Ο Διαβήτης μπορεί να διαγνωσθεί με μια απλή εξέταση ούρων στην οποία μπορεί να ανευρεθεί υψηλή ποσότητα γλυκόζης σε αυτά. Συνήθως συνοδεύεται με μια εξέταση αίματος για να διαπιστωθούν τα επίπεδα γλυκόζης και στο αίμα.

Αν ανησυχείτε ότι πολλά από τα προαναφερόμενα συμπτώματα παρουσιάζονται και σ’ εσάς, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας

Πρόληψη-Αντιμετώπιση

Ευθύνη στη διαφύλαξη της υγείας του έχει ο καθένας από μας. Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί εύκολα να προληφθεί με τη σωστή δίαιτα και άσκηση ως μέρος της καθημερινής ζωής.

Η νόσος αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και με αλλαγές στη διατροφή. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαβήτη απαιτεί την εμπλοκή ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, νοσηλευτών και διαιτολόγων. Στην Κύπρο λειτουργούν Κλινικές Διαβήτη σε όλα τα Γενικά Νοσοκομεία. Επιπλέον, , η ένταξη Διαβητολογικών Ιατρείων παρακολούθησης στην Πρωτοβάθμια Ιατρική Φροντίδα, έχει δώσει τη δυνατότητα στους ασθενείς στα αγροτικά και αστικά Κέντρα Υγείας να εξυπηρετούνται ευκολότερα. Σήμερα λειτουργούν 22 διαβητολογικά ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας παγκύπρια.

Στατιστικά στοιχεία

- Ο αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως υπολογίζεται σήμερα στα 430 εκατομμύρια, ενώ το 1980 ήταν 100 εκατομμύρια. 

- Στην Κύπρο, το ποσοστό των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη φθάνει το 10.3% και είναι από τα ψηλότερα που καταγράφονται στην Ευρώπη. 

- Ο διαβήτης συγκαταλέγεται στις 10 κύριες ασθένειες που οδηγούν σε αναπηρίες μεταξύ των ενηλίκων, όπως είναι η τύφλωση και ο ακρωτηριασμός.

Τύποι διαβήτη

Ο διαβήτης τύπου 1 παρουσιάζεται πιο συχνά σε παιδιά και εφήβους και οφείλεται σε έλλειψη ινσουλίνης, και αφορά 10-15% του συνόλου των ατόμων με διαβήτη.

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερη ηλικία, αν και τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται και σε παιδιά, και αφορά το 90% του συνόλου των ατόμων με διαβήτη. Σε αυτόν τον τύπο διαβήτη, τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται πλέον στην Ινσουλίνη. O Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί με ένα υγιεινότερο τρόπο ζωής.

Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά την εγκυμοσύνη, συνήθως στο τέλος του δευτέρου τριμήνου, και παύει να υπάρχει μετά τον τοκετό. Από τις γυναίκες που παρουσιάζουν αυτό τον τύπο Διαβήτη, ποσοστό 50% έχουν πιθανότητα να αναπτύξουν Διαβήτη στα επόμενα εφτά χρόνια.

Παράγοντες κινδύνου

Πολλοί παράγοντες όπως η παιδική και εφηβική παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής άσκησης, η ανθυγιεινή διατροφή και το κάπνισμα έχουν συμβάλει στην ανησυχητική αύξηση του διαβήτη τύπου 2, ο οποίος πλήττει ολοένα και μικρότερες ηλικίες. 

Επιπτώσεις

Ο διαβήτης διπλασιάζει την πιθανότητα εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου ειδικά στα νεαρά άτομα, ενώ μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 8-10 χρόνια. Είναι η βασική αιτία για καρδιαγγειακή και νεφρική νόσο, τύφλωση και ακρωτηριασμό. Οι διαβητικοί αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου. 

Συνεπεία των καταστροφικών επιπτώσεων που προκαλεί στην υγεία ο διαβήτης, είναι η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής κάθε 6 δευτερόλεπτα.

Εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο παγκόσμιας εκστρατείας διαφώτισης, ο Παγκύπριος Διαβητικός θα οργανώσει στις 14 Νοεμβρίου τις ακόλουθες δραστηριότητες:

- 15 Νοεμβρίου  - Βραδιά αγάπης, Φιλανθρωπική Συναυλία με Ασμάτιον Live

Ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος θα στηρίξει την βραδιά αγάπης,-Φιλανθρωπική Συναυλία με τους Ασμάτιον Live, που διοργανώνει ο Δήμος Λατσιών την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου και ώρα 08.00μμ. 

Νοσηλευτές και εθελοντές του Συνδέσμου μας θα κάνουν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου του αίματος και τις αρτηριακής πίεσης και θα διανέμουν διαφωτιστικό υλικό στους παρευρισκομένους.

- 17 Νοεμβρίου - «Μουσική σε αποχρώσεις γαλάζιου…»

Ο Σύνδεσμος διοργανώνει επίσης μουσική βραδιά με τίτλο «Μουσική σε αποχρώσεις γαλάζιου…», την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, στις 7:30μ.μ., στην αίθουσα της Τράπεζας Κύπρου (πλησίον του Χίλτον).

Στην εκδήλωση θα τραγουδήσουν η mezzo-soprano Ιφιγένεια Ιωάννου, ο Γιώργος Μωυσή και άλλοι καλλιτέχνες. Εισιτήρια προπωλούνται στα γραφεία του Συνδέσμου σε όλες τις πόλεις και στο SOUVLAKI BAR (Θεμιστοκλή Δέρβη 24, τηλ. 77777753).

 

Send to Facebook Tweet This Share