ΑΙΜΟΣΠΕΡΜΙΑ: Πιο συχνή στους 30ντάρηδες

18/05/2012

Αιμοσπερμία ονομάζεται η παρουσία αίματος μέσα στο σπερματικό υγρό. Πρόκειται για πολύ συχνό σύμπτωμα και μπορεί να παρουσιαστεί σε άνδρες ηλικίας 14 μέχρι 75 ετών αλλά, με μεγαλύτερη συχνότητα γύρω στην ηλικία των 30 ετών.

Η παρουσία αίματος στο σπέρμα προκαλεί άγχος και φόβο στους άνδρες για πιθανή κακοήθεια ή για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Στο 90% των περιπτώσεων μπορεί να παρουσιαστεί σαν το μοναδικό σύμπτωμα, χωρίς άλλα συνωδά συμπτώματα ή γνωστές παθήσεις από το ιατρικό ιστορικό. Το 90% των ανδρών με αιμοσπερμία θα έχουν επανειλημμένα επεισόδια και σε μερικούς από αυτούς μπορεί να επιμένει και περισσότερο από 10 χρόνια.

Αιτιολογία
Η αιτία της αιμοσπερμίας συνήθως οφείλεται σε μη ειδικές φλεγμονές του προστάτη, της ουρήθρας ή των σπερματοδόχων κύστεων και συχνά υποχωρεί από μόνη της μετά από πολλές εβδομάδες ή μετά από χορήγηση αντιβιοτικών. Σε 50% των περιπτώσεων η αιτία παραμένει αδιευκρίνιστη. Το σπέρμα προέρχεται από τους όρχεις και από εκκρίσεις από τις επιδιδυμίδες, τους σπερματικούς πόρους, τις σπερματοδόχες κύστεις και τον προστάτη. Παθήσεις των οργάνων αυτών, όπως χρόνια προστατίτιδα, καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, λιθίαση του προστάτη, φυματίωση του γεννητικού συστήματος και πολύ σπάνια ο καρκίνος του προστάτη, μπορεί να είναι η αιτία της αιμοσπερμίας. Η αρτηριακή υπέρταση επίσης μπορεί να θεωρηθεί σαν αιτία.

Διάγνωση
Όλοι οι ασθενείς με αίμα στο σπέρμα πρέπει να υποβάλλονται σε δακτυλική εξέταση του προστάτη, να γίνεται καλλιέργεια ούρων, σπέρματος ή προστατικού υγρού, διακοιλιακό υπερηχογράφημα του ουροποιογεννητικού συστήματος, διορθικό υπερηχογράφημα του προστάτη, κυτταρολογική ούρων, κυστεοσκόπηση και ίσως άλλες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Γενικά η αιμοσπερμία σε ένα άνδρα που κατά τα άλλα δεν παρουσιάζει άλλα συμπτώματα και με φυσιολογικά ευρήματα κατά την αντικειμενική εξέταση, συνήθως δεν συσχετίζεται και δεν οδηγεί σε σοβαρές ουρολογικές παθήσεις.

Του δρα Λουκά Α. Λουκά 
Χειρουργός Ουρολόγος

Send to Facebook Tweet This Share