Πρωτοποριακές Έρευνες στο Εργαστήριο Νευροεπιστημών ΙΝΓΚ

29/08/2012

Νέες πτυχές στην παθολογία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης
Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νευροεπιστημών του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου με επικεφαλής τον Καθ. Κλεόπα Α. Κλεόπα έχει δημοσιεύσει δύο σημαντικές μελέτες που αφορούν νέες πτυχές της παθολογίας που προκαλεί η πολλαπλή σκλήρυνση. Οι μελέτες αυτές έγιναν σε συνεργασία με το Τμήμα Νευροεπιστημών στο Imperial College London και την Τράπεζα Εγκεφαλικού Ιστού για την Πολλαπλή Σκλήρυνση του Ηνωμένου Βασιλείου με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας και του Τέλεθον.

Οι ερευνητές εστίασαν τις έρευνές τους στους χασμοσύνδεσμους, οι οποίοι αποτελούν σημαντικές συνδέσεις της μυελίνης και μεταξύ διαφόρων κυττάρων του εγκεφάλου που είναι απαραίτητοι για την επικοινωνία και συντονισμό μεταξύ τους. Στο πρόγραμμα αυτό η ομάδα του Εργαστηρίου Νευροεπιστημών μελέτησε τις αλλοιώσεις και εντοπισμό χασμοσυνδέσμων σε εγκεφαλικό ιστό από ασθενείς που απεβίωσαν και έπασχαν με πολλαπλή σκλήρυνση, με λεπτομερή ανάλυση εστιών σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.

Διαπιστώθηκε ότι τόσο στην περιοχή των εστιών απομυελίνωσης της πολλαπλής σκλήρυνσης, αλλά ακόμα και στη φαινομενικά φυσιολογική λευκή ουσία του εγκεφάλου, υπάρχει σημαντική απώλεια χασμοσυνδέσμων. 

Αυτό οδηγεί σε αποσύνδεση τόσο της μυελίνης όσο και των κυττάρων που τη σχηματίζουν, των ολιγοδενδροκυττάρων, από άλλα ρυθμιστικά κύτταρα, τα αστροκύτταρα, συχνά σε συσχετισμό με την ένταση της φλεγμονής. Επιπρόσθετα, τα νέα κύτταρα που επιχειρούν να επιδιορθώσουν τις απομυελινωτικές βλάβες φαίνεται να μην σχηματίζουν αρκετούς χασμοσύνδεσμους με άλλα κύτταρα, και αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί η ικανότητά τους να επουλώσουν εστίες είναι συχνά πολύ περιορισμένη.

Πολλές από τις αλλοιώσεις αυτές αποδείχθηκαν παράλληλα και στο πειραματικό μοντέλο της αυτοάνοσης εγκεφαλομυελίτιδας που επίσης δημιουργήθηκε και μελετήθηκε στο Εργαστήριο Νευροεπιστημών. Το μοντέλο αυτό έδωσε τη δυνατότητα να μελετηθεί η χρονική εξέλιξη της παθολογίας αυτής στα διάφορα στάδια της νόσου.

Μείωση των χασμοσυνδέσμων μεταξύ εγκεφαλικών κυττάρων αναδεικνύεται σαν παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει στη χρόνια επιδείνωση της πάθησης και στο νευροεκφυλισμό, αφού τα κύτταρα με ελλιπείς συνδέσεις φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στη φλεγμονή και να έχουν μειωμένη ικανότητα αναπλήρωσης της μυελίνης. Τα ευρήματα αυτά προσφέρουν προοπτικές για δοκιμές νέων θεραπειών που να τροποποιούν το σχηματισμό των χασμοσυνδέσμων.

Οι ανακαλύψεις αυτές έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο τρίμηνο σε δύο έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, το Acta Neuropathologica (Markoullis, Sargiannidou et al., 2012) και Glia (Markoullis et al., 2012).

Καθ. Κλεόπας Α. Κλεόπα
Ανώτερος Νευρολόγος
Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου 


News letter
Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου

Send to Facebook Tweet This Share