24/07/2012

Νέα μέθοδος Laser φωτοεπιλεκτικής εξάχνωσης του προστάτη

Μια νέα και αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερτροφίας του Προστάτη αδένα (ΚΥΠ) στον άνδρα εφαρμόζεται στην Κύπρο. Η τεχνική αυτή γίνεται με ειδικό Laser πρασίνου φωτός - Greenlight Laser το οποίο προκαλεί φωτοεπιλεκτική εξάχνωση του προστάτη και έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις μέχρι τώρα εφαρμοζόμενες χειρουργικές τεχνικές.

Η μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πριν από 10 χρόνια στη Mayo Clinic των ΗΠΑ. Σήμερα εφαρμόζεται σε περισσότερα από 100 κέντρα στις ΗΠΑ και σε πολλά άλλα σε όλο των κόσμο με τεράστια επιτυχία.

Σχεδόν το 50% των ανδρών ηλικίας 60 ετών εμφανίζουν Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη - ΚΥΠ και οι περισσότεροι από αυτούς εμφανίζουν συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι: 
Συχνουρία
Νυκτουρία
Ξαφνική επιθυμία για ούρηση
Δυσκολία στηνούρηση
Καύσος κατά την ούρηση
Αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης
Απώλεια σταγόνων ούρων 
Αδύνατη ροή ούρων ή και 
Διακοπτόμενη ούρηση 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται 350,000 προστατεκτομές και αποτελούν την δεύτερη πιο συχνή επέμβαση μετά τον καταρράκτη. 

Η Διουρηθρική Προστατεκτομή (TURP) αποτελεί την πιο διαδεδομένη μέθοδο για την ενδοσκοπική αφαίρεση του Προστάτη. Η μέθοδος αυτή μπορεί να έχει επιπλοκές στο 20% των ασθενών όπως αιμορραγία για την οποία να χρειαστεί μετάγγιση αίματος, μόλυνση των ούρων, στενώματα στην ουρήθρα ή στον αυχένα της ουροδόχου κύστεως, επίσχεση των ούρων, σεξουαλικά προβλήματα και ακράτεια ούρων. 

Η εφαρμογή του Greenlight Laser γίνεται ενδοσκοπικά με ειδικό κυστεοσκόπιο από την ουρήθρα και υπό αναισθησία. Χρησιμοποιείται ειδική πηγή Laser που εκπέμπει υψηλής ισχύος πράσινο φως με μήκος κύματος 532nm μέσω ειδικής οπτικής ίνας. Το φως αυτό απορροφάτε επιλεκτικά και σχεδόν πλήρως από την αιμοσφαιρίνη και για το λόγο αυτό επιτυγχάνεται άριστη αιμόσταση. Λόγω της μεγάλης ενέργειας ο ιστός εξαερώνεται με μεγάλη ακρίβεια.

Η μέθοδος έχει έγκριση από το FDA από το Μάιο του 2001.
Χιλιάδες περιστατικά έχουν θεραπευθεί χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Greenlight PVP στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

Η τεχνική Greenlight PVP Laser έχει πολλά πλεονεκτήματα:
Είναι αναίμακτη.
Προσφέρει άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα μέσα σε 24 ώρες.
Ο καθετήρας παραμένει 8-24 ώρες χωρίς να χρειάζονται πλύσεις στην Ουροδόχο Κύστη.
Απαιτεί μόνο μια μέρα νοσηλείας ή λίγες μόνο ώρες.
Προκαλεί ελάχιστες παρενέργειες.
Δεν υπάρχει πόνος κατά την διάρκεια της διαδικασίας.
Μπορεί να υπάρχει ελάχιστο κάψιμο κατά την ούρηση για μια εβδομάδα το οποίο αντιμετωπίζεται εύκολα με ήπια αναλγητικά .

Οι περισσότεροι ασθενείς επανέρχονται στις κανονικές τους δραστηριότητες μέσα σε μια εβδομάδα.
Είναι ασφαλής μέθοδος δεν υπάρχει ακράτεια ούρων ή στυτική δυσλειτουργία και κανένας ασθενής δεν χρειάζεται μετάγγιση αίματος. Κάποιοι άνδρες έχουν αναφέρει παλίνδρομη εκσπερμάτιση.

Η τεχνική έχει διάρκεια. Από κλινικές μελέτες των τελευταίων 7 ετών φαίνεται ότι η ανακούφιση από τα συμπτώματα διαρκεί πολλά χρόνια. 

Μόνο ο Ουρολόγος θα αποφασίσει αν ένας άνδρας με ΚΥΠ είναι υποψήφιος για Laser Προστατεκτομή.
Η μέθοδος γενικά, μπορεί εφαρμοστεί σε άνδρες με Καλοήθη Υπερτροφία του Προστάτη σχεδόν κάθε μεγέθους αφού προηγουμένως γίνει από τον Ουρολόγο μια προσεκτική κλινική εξέταση και αξιολογηθεί σωστά το ιατρικό του ιστορικό.

Δρ Λουκάς Λουκά
Χειρουργός Ουρολόγος 

Send to Facebook Tweet This Share